Close

Hol áll Románia versenyképességben?

A Világgazdasági Fórum közzétette legfrissebb versenyképességi jelentését. A régióban szinte mindenki rontott, Románia viszont javított a helyezésén, bár hozzáteszik, hogy így is csak a hetvenhatodik – olvasható a Transindex.ro romániai magyar hírportál gazdasági rovatában.

Románia a 76. a Világgazdasági Fórum évente közzétett globális versenyképességi rangsorában, ami két hellyel jobb, mint az ország elmúlt évi helyezése – derül ki a listából. Románia ezzel az Európai Unió 28 országa közül a huszonhatodik helyen áll, Szlovákiát és Görögországot  hátrább sorolták, Bulgária, és az újonnan belépő Horvátország is megelőzte Romániát.
A globális rangsor élén nem történt változás, ötödik éve Svájc a világ legversenyképesebb országa az intézet szerint, amelyet Szingapúr és Finnország követ, Németország pedig, két helyezést javítva, idén a negyedik a rangsorban.
A kutatás szerint az Európai Unió versenyképessége továbbra is elmarad a világ legfejlettebb részeitől. Pontszáma (4,7) ami jóval alacsonyabb, mint az Amerikai Egyesült Államok (5,48), valamint Japán (5,4) helyezése. Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) országok pontszáma (4,43) alig valamivel kevesebb, mint az Európai Unióé.
 
Az idei rangsorban a legtöbb helyet javító ország az Európai Unióban Málta (47-ről 41-re), valamint Horvátország (81-ről 75-re), míg a legtöbb helyet Csehország után Szlovákia (71-ről 78-ra), és Olaszország (42-ről 49-re) rontotta. Az új tagállamok közül Észtország  a legjobb (32.). A térség országai közül Lengyelország (42.), Csehország (46.), Bulgária (57.), Szlovénia (62.), Magyarország (63.) is megelőzi Romániát. 
A vizsgálat során elsősorban – megannyi szempont mellett – a gazdasági növekedés feltételeit vizsgálták. 2003 óta teszik közzé éves globális versenyképességi indexüket, amely a világ legtöbb országát magában foglalja, a legkiterjedtebb versenyképességi rangsor a világon, amelyben idén 148 ország szerepel.
forrás: penzcsinalok.transindex.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top