Close

Indul a Budapest100 – idén is várják a 100 éves épületek jelentkezését

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) áprilisban ismét megrendezi a százéves budapesti házak nyitott hétvégéjét, a Budapest100 programot, amelyre még jelentkezhetnek azok a fővárosi házak, amelyek 2013-ban ünneplik építésük, esetleg újjáépítésük évfordulóját.
A szervezők várják azok jelentkezését, akiknek házuk, esetleg munkahelyük 2013-ban ünnepli tervezésének, átadásának vagy átépítésének századik évfordulóját és szívesen kinyitná az épület kapuit a látogatók előtt április 6-án és 7-én. Jelentkezhetnek közös képviselők, tulajdonosok, bérlők vagy lakók, bárki, akinek kedve van egy-egy ház nevében csatlakozni a programhoz – részletezi a KÉK MTI-hez eljuttatott közleménye.
   
A részt vevő épületekben a házat és a lakóközösséget bemutató sétákat tartanak az önkéntesek, vagy pikniket, házi koncertet, esetleg kiállítást szerveznek a látogatók számára. A szervezők célja az, hogy a lehető legtöbb jubiláló ház nyitva legyen a látogatók előtt, és az ott lakók akár jelképesen, akár tevőlegesen megünnepeljék a centenáriumot.
   
2011 áprilisában, az első Budapest100 program alatt 50 budapesti épületben (lakóházakban és intézményekben) vendégeskedtek az érdeklődők. A kétnapos rendezvény alatt csaknem 16 ezer ember fordult meg a házakban, műtermekben és padlásokon.
   
2012-ben a lakóházak mellé 25 intézmény is csatlakozott (színházak, minisztériumok) és megközelítőleg 18 ezerre nőtt a látogatók száma.
   
„A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, ezért nem kizárólag a jó állapotú épületeket vagy a műemlékeket szeretnénk megmutatni a közönségnek. Úgy gondoljuk, hogy az elhanyagolt, gazdátlan házak is figyelmet érdemelnek” – vélik a szervezők.
   
A programhoz már csatlakozott és a 2013-ban századik évfordulójukat ünneplő házak leírása, valamint a részvételről szóló tájékoztató a honlapon (http://budapest100.hu/terkep/2013) olvasható. A programhoz e-mailben vagy telefonon lehet csatlakozni (budapest100@kek.org.hu vagy a 20/341 6688-as számon).

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top