Close

Az igazságszolgáltatás munkájába való beavatkozással vádolják a francia elnököt

Az ellenzék felháborodását és a védelem tiltakozását váltotta ki hétfőn az a levél, amelyet a francia elnök az igazságszolgáltatáshoz írt élettársa, Valérie Trierweiler rágalmazási ügyében.
A bírósághoz intézett üzenetében Francois Hollande támogatásáról biztosította élettársát, aki rágalmazás és magánélet megsértése miatt perelte életrajzi kötetének szerzőit. A szocialista államfő mellett Manuel Valls belügyminiszter is hasonló levelet intézett a hétvégén a bírósághoz. Mindkét dokumentumot hétfőn, a per első napján csatolta a first lady ügyvédje a periratokhoz.
   
A védelem szerint az elnök megsértette a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, a jobboldali ellenzék szerint pedig a levelek a bíróságra és az újságírókra gyakorolt nyomásgyakorlás eszközeinek tekinthetők.
   
A kézzel írott és magánlakcíméről feladott levélben az államfő cáfolja a szeptemberben megjelent La Frondeuse (Az engedelmetlen) című könyvnek azon állítását, miszerint 1994-95 táján levelet írt Edouard Balladur akkori konzervatív miniszterelnöknek. A kötet szerzői azt állítják, hogy Hollande egy befolyásos jobboldali politikus, Patrick Devedjian közbenjárását kérte ahhoz, hogy az akkori kormányfő fogadja őt. A szerzők arról is írtak, hogy Devedjiannak akkoriban viszonya volt Valérie Trierweilerrel.  
   
A belügyminisztérium fejlécével ellátott hivatalos levélben Manuel Valls pedig kifogásolja a kötet szerzői által a szájába adott kijelentéseket. A tárcavezető szerint azokat kiragadták eredeti kontextusukból.
   
Olivier Pardo, a védelem ügyvédje szerint a köztársasági elnöknek a bíróság függetlenségét kellene garantálnia, annak megsértése helyett. Francois Hollande egyik meg nem nevezett ismerőse arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfő magánemberként, élettársa védelmében, teljes átláthatósággal tanúskodott az ügyben.
  
Frédérique Giffard, a first lady ügyvédje azzal utasította el a nyomásgyakorlás vádját, hogy az elnök nem felperes az ügyben, csak „jónak látta teljes körűen tájékoztatni az igazságszolgáltatást”. „Ha Valérie Trierweiler beszélt volna az elnök nevében, akkor azt vetnék a szemére” – tette hozzá az ügyvéd.
   
Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára „meglepőnek” nevezte, hogy a szocialista elnök, aki „a múltban sokszor adott morális leckét” a jobboldalnak, állást foglal egy bírósági eljárásban, hasonlóan a belügyminiszterhez.
   
Valérie Trierweiler 80 ezer eurós kártérítést, valamint az 5 ezer eurós perköltség megfizetését követeli a róla szóló életrajz szerzőitől, Christophe Jakubyszyn és Alix Bouilhaguet újságíróktól, valamint kiadójuktól, az Editions du Moment-tól. Ítélet január 28-án várható.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top