Close

Caballero Bonald kapja a Cervantes-díjat

José Manuel Caballero Bonald spanyol író kapja az idei Cervantes-díjat, a spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb kitüntetését – jelentette be José Ignacio Wert madridi kulturális miniszter csütörtökön.


A 86 éves író munkásságával hozzájárult a spanyol irodalmi örökség gazdagításához – indokolta döntését a zsűri. A 125 ezer euróval járó díjat az íratlan szabályok szerint az egyik évben spanyol, a másikban latin-amerikai szerző kapja. 2011-ben Nicanor Parra chilei költőnek ítélték oda a kitüntetést.

Caballero Bonald első verseskötete hatvan éve jelent meg. Ez év elején adták ki Entreguerras című könyvét, amely a szerző szavai szerint legjobb és előreláthatólag utolsó műve. A szokatlan mű önéletrajzi vers, amely csaknem háromezer versszakból áll. „A kötet mérföldkövet jelenthet a spanyol költészet történetében” – mondta Bonald.

Caballero Bonald a spanyol nyelvű világon kívül kevésbé ismert. Hazájában számos irodalmi elismerést kapott, csupán a Spanyol Királyi Akadémiára nem vették még fel. Miután háromszori jelöltsége egyikén sem kapott elegendő szavazatot, kijelentette, hogy számára többé nem létezik az intézmény.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top