Close

A Művészeti Akadémiáé lesz a Vigadó és a Műcsarnok

Bővülnek a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) feladatai, és emelkedhet a létszáma – döntött szerdán a kormány a köztestület kultúrstratégiai szerepének megerősítéséről.


Az ülésen elfogadott határozat értelmében a köztestület rendes tagjainak száma 50 fővel 250-re emelkedik, akik művészi tevékenységük elismeréseképpen életjáradékban részesülnek. Összege a jövő évtől bruttó százötvenezer forint, míg a levelező tagok juttatása ennek kétharmada. A kormány támogatja, hogy az MMA tagjait megillető juttatás az évtized végéig elérje a Magyar Tudományos Akadémia által a Magyarországon élő, hazai akadémikusok részére folyósított havi tiszteletdíj összegét.

Az MMA ezentúl közreműködhet a Kossuth-díjra és a Széchenyi-díjra javaslatot tevő bizottság munkájában, egyetértési jogot ad az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság elnökének. A kormány határozata értelmében a Műcsarnok és a Pesti Vigadó, mint ingatlanok a Magyar Művészeti Akadémia tulajdonába kerülnek 2013. január 1-jétől, a tulajdonosi jogokat viszont a jövőben is az állam gyakorolja. Arról is döntés született, hogy 2013. október 31-ig az EMMI a köztestület elnökének bevonásával megvizsgálja a kulturális mecenatúra rendszer működését a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Filmalap, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Együttműködési Alap kulturális valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap filmes pályázati forrásai tekintetében. Az NKA működését és forrásainak felhasználását ez nem érinti, az NKA továbbra is a jelenlegi formájában végzi értékes munkáját. A szerdai kormányülésen döntés született a Nemzet Művésze díj megalapításáról is, amely felváltja a Nemzet Színésze, a Magyar Mozgókép Mestere és a Magyar Állami Operaház Mesterművésze elismeréseket. Az ezzel kapcsolatos jogszabály-módosításoknak 2012 végéig kell megszületniük.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top