Close

Peptides krém készül a bőrrák ellen

Melanomás sejteket elpusztító peptidet fejlesztettek ki a melbourne-i RMIT egyetem kutatói.

A biomérnöki eredmény lehetővé teszi olyan krémek kidolgozását, amelyekkel kezelhető a bőrrák halálos formája. Az ausztrál tudósok által szintetizált peptid egy vírusfehérje aktivitását utánozza, és a laboratóriumi tesztek szerint úgy tudja elpusztítani a melanomás sejteket,  hogy közben sértetlenül hagyja a normális, egészséges bőrsejteket.

Az aminosavak rövid láncából álló peptidet úgy tervezték meg, hogy a myxoma vírus által termelt fehérjék aktivitását másolja le, amelyekről korábbi tanulmányok már kiderítették, hogy mérgező hatásúak a melanomás sejtekre. „Világszerte Ausztráliában a leggyakoribb a melanoma előfordulása, évente 11 ezer új esetet diagnosztizálnak” – mondta Taghrid Istivan kutatásvezető a felfedezésről beszámoló közleményben.

Jelenleg a korai stádiumban lévő melanoma egyetlen hatékony kezelési módja a tumor és a körülötte lévő egészséges bőr műtéti úton történő kimetszése. A kutatók reményei szerint eredményük elvezethet olyan krémek kifejlesztéséhez, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a korai stádiumú melanomát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top