Close

Jó időben jó helyen?

Nem kellett több, mint az elmúlt hetekben oly sokat emlegetett jet stream, a hónapok óta tartó kellemetlen, csapadékos időjárásért felelős futó áram északra fordulása és a régen várt napsütés megérkezése, nem beszélve néhány bölcs politikai nyilatkozatról, s máris pozitívan várják a londoniak az olimpia péntek esti hivatalos nyitóünnepségét. Boris Johnson, a különc és karizmatikus főpolgármester egyszerűen „olimpia előtti vizsgalázként” állította be a britek eddig tapasztalt negatív hozzáállását.

Azzal biztatta az embereket, hogy „a földkerekség legfantasztikusabb metropolisza bő két hétre a világ nem hivatalos fővárosává válik”. El sem tud képzelni „jobb reklámot London számára és jobb alkalmat britnek lenni”. A főpolgármester szokásos derűlátását a lehető leghivatalosabb személy, Jacques Rogge is aláhúzta. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság már a játékok helyszínén tartózkodó elnöke nem győzte eléggé dicsérni a Lord Sebastian Coe vezette szervezőbizottság munkáját, amely minden nehézség ellenére megnyugtatóan készítette elő „a modern sport szülőhazájában” tartandó eseményt. A finisben végre reménykedőbbé váló hangulatot csak fokozta, hogy George Osborne pénzügyminiszter az olimpia és a paralimpia idejére visszavonta a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozására vonatkozó intézkedéseket, ami az üzleti életnek további mintegy 90 millió fontot érő lendületet ad, a főváros lakosságának és milliós nagyságrendű vendégének pedig kellemesebbé teszi az életét. Egy friss közvélemény-kutatás szerint most már tízből hét brit gondolja úgy, hogy az olimpia kedvezően befolyásolja a közhangulatot, és csak minden tizedik megkérdezett tart a negatív hatásoktól.

Az olimpia megvalósításába a királyi család is teljes erőbedobással beszáll. II. Erzsébet és Fülöp edinburghi herceg hétfő este a Buckingham-palotában rendezendő fogadáson látja vendégül az olimpiai mozgalom színe-javát, majd közvetlenül a nyitóünnepség előtt ugyancsak a monarchia bázisa várja a Londonba látogató állam- és kormányfőket. A legaktívabban a saját jogán is sportosnak számító Cambridge hercege és hercegnője, Vilmos és Katalin, valamint Harry herceg veszi ki a részét az eseményekből. A palota előtt állnak majd, amikor csütörtökön ott halad el az olimpiai láng. A számos esemény közül, melyet jelenlétükkel tisztelnek meg, nem maradhat ki a Greenwich Parkban megrendezett háromnapos lovasverseny sem, melyen a szigetországot Zara Phillips, a királynő világbajnok unokája képviseli.

Továbbra is titok fedi viszont, ki tarthatja magasra péntek késő este Nagy-Britannia csapatzászlaját. Pillanatnyilag Sir Chris Hoy, a Pekingben három elsőséget szerzett kerékpáros a nagy esélyes, annak ellenére, hogy ezzel a legrosszabbkor hagyna ki tréninget gondosan megtervezett felkészülése közben. Ha lehetséges, még nagyobb rejtély övezi, ki gyújtja meg a lángot az Olimpiai stadionban. Úgy tetszik, a korábbi két favorit,Sir Steve Redgrave ötszörös olimpiai bajnok evezős és Daley Thompson kétszeres aranyérmes tízpróbázó addig rivalizált egymással, amíg mindkettő kirekesztette magát e dicsőségből. Egyes találgatások szerint a látványos eseményben gyerekek is szerepet kapnak, mégpedig olyanok, akik 2005-ben, a rendezés jogának odaítélésekor születtek. Az olimpia kapcsán az elmúlt hetekben-napokban a legtöbb szó a biztonságról esett. Az aggodalmak a burgaszi repülőtéren történt, több halálos áldozatot követelő terrorista merénylet után tovább fokozódtak. A The Sunday Times szerint izraeli tisztségviselők felhívták a szervezők figyelmét, hogy egy Európában működő iráni kommandó támadást készül indítani izraeli sportolók ellen az olimpia idején. Tel-Aviv érthetően tart az 1972-es müncheni olimpia idején bekövetkezett tragédia megismétlődésétől. Akkor palesztin terroristák tizenegy izraeli sportolót és sportvezetőt gyilkoltak meg brutális körülmények között. Az izraeli kormány semmit sem bíz a véletlenre, így mind külső, mind belső titkosszolgálati szervezete, a Moszad és a Shin Bet is elküldte saját embereit a brit fővárosba.

Pedig a brit felkészültség is imponáló: az Olimpiai Parkot és huszonhat más helyszínt összesen 17 ezer katona, valamint 7000 privát biztonsági szakember védi majd, míg az utcákon további 12 500 rendőr óvja a sportolók és a látogatók testi épségét.

 

Forrás: Népszabadság online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top