Close

Monicával gúnyolták Hillary Clintont

Hillary Clintonnak a hétvégén szüksége volt hidegvérére, egyiptomi látogatása során ugyanis paradicsomokkal és gúnyos „Monica, Monica!” kiáltásokkal fogadták a tüntetők. Az amerikai külügyminiszter Kairó után Izraelbe ment, ahol megnyugtatta a vezetőket, Egyiptom betartja a nemzetközi egyezményeket.

Valódi cirkuszi mutatványosként kellett helytállnia a hét végén Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek Egyiptomban. Nem elég, hogy egyensúlyt kellett találnia a befolyásos Legfelső Katonai Tanács és az elnökválasztáson is győztes iszlamisták között, de még a kopt keresztényeket is békítgetnie kellett.
Az utóbbiak nehezményezték, hogy az USA a Clinton-vizittel gyakorlatilag elismerte a Muzulmán Testvérek hatalomátvételét. Néhány keresztény vezető ezért vasárnap bojkottálta a Clinton asszonnyal tervezett alexandriai találkozót, ahová a State Department vezetője az amerikai konzulátus újranyitására érkezett.
A tüntetők paradicsomokkal, vizes palackokkal és cipőkkel dobálták meg Clinton kocsikonvoját és gúnyos „Monica, Monica!” kiáltásokkal tiltakoztak az amerikai diplomácia vezetőjének látogatása ellen. A bekiabálásokkal Monica Lewinskyre utaltak, aki anno Fehér Ház-i gyakornokként szexuális viszonyba keveredett Bill Clinton elnökkel, a jelenlegi amerikai külügyminiszter férjével.
Hillary Clinton állítólag hidegvérrel tűrte az egyiptomi útját kísérő incidenseket. Azt hangoztatta: az Egyesült Államok kész továbbra is pozitív szerepet játszani a több mint 80 milliós arab ország fejlődésében. Szavai nyomatékosítására egymilliárd dolláros segélycsomagot nyújtott át tárgyalópartnereinek. Megígérte, hogy az egyiptomi adósságot átalakítják az arab ország vállalatait segítő pénzügyi alappá. Az egyiptomi hadsereg pedig továbbra is számíthat az 1,3 milliárd dolláros évi támogatásra. Hogy Kairó mindezért cserébe mit nyújt, azt egyelőre homály fedi.
Egyiptom után Clinton útja Izraelbe vezetett, ahol találkozott Simon Peresz elnökkel és Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is. 2010 óta ez volt az amerikai külügyminiszter első látogatása. Akkor az USA közvetítette palesztin – izraeli tárgyalások zátonyra futottak, Izrael ugyanis nem volt hajlandó felfüggeszteni telepei építését a palesztinok lakta területeken.
Clinton az izraeli vezetőkkel többek között Iránról és Szíriáról tanácskozott, valamint megosztotta tapasztalatait Egyiptomról is. Szükség is van az izraeliek megnyugtatására, a kormány ugyanis nagyon tart az iszlamista elnöktől. Mohamed Morszi azonban már korábban megerősítette, tartja magát a nemzetközi egyezményekhez, így az Izraellel kötött békemegállapodáshoz is.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top