Close

A FIFA-elnök tudott a korrupcióról

Sepp Blatter szerint a csúszópénzek akkoriban nem számítottak illegálisnak. Nem is gondolt arra, hogy lemondjon.
Sepp Blatter, a FIFA elnöke elismerte, tudott arról, hogy a szervezet vezetői milliós nagyságrendű pénzösszegeket fogadtak el juttatásként. Blatter a FIFA főtitkára volt akkoriban.
Az ügyben nyomozó svájci ügyész korábban nyilvánosságra hozta, hogy Blatter elődje, João Havelange legalább másfél millió svájci frankos jutalékot tehetett zsebre, amiért a 2002-es és a 2006-os világbajnokság közvetítési jogainak értékesését a FIFA marketing partnerének, az International Sports and Leisure-nek biztosította. Havelange mellett veje, a Brazil Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke, Ricardo Teixeira is profitált az ügyből, állítólag ő ennél is nagyobb összeget kapott. A nyomozás szerint több magas rangú FIFA-tisztivelő is belekeveredett az ügybe. A cég azóta csődbe ment.
Blatter úgy véli, ezek a jutalékok 1992 és 2001 között nem számítottak illegálisnak. „Nem lehet ítéletet mondani a múltban történtek fölött a mostani értékrendek szerint. Nem lehetett tudomásom olyan vétségről, ami nem is létezett” – fogalmazott a FIFA-elnök a szervezet honlapján, aki megerősítette, hogy a frissen közzétett nyomozati anyagban többször szereplő P1 nevű személy valóban ő. Blatter leszögezte, esze ágában sincs, lemondani és egyáltalán nem gondolja úgy, hogy rosszat tett volna. A vezető nem szándékozik lépéseket tenni a később a FIFA tiszteletbeli elnökévé választott Havelange ellen sem, mint mondta ez nem az ő, hanem a kongresszus hatásköre.
Blattert többen is támadják a történtek miatt. „A FIFA elnöke komoly erkölcsi válságba került és olyan dolgokat próbál védelmezni, melyeket sehol máshol nem tolerálnának” – fogalmazott David Larkin, a Change FIFA kampány igazgatója.
Sylvia Schenk, aki a Transparency International-nél sportügyekben korrupció-ellenes tanácsadóként dolgozik, korábban együttműködött Blatterrel, hogy megreformálják a szervezetet. Ő szintén úgy gondolja, hogy a FIFA-elnök hiteltelenné vált. „Ha a FIFA vezetője éveken át tudott ezekről a juttatásokról és semmit nem tett ellene, sőt még el is akarta titkolni, akkor nehéz elhinni, hogy valóban reformokat szeretne” – idézi Schenket a Guardian.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top