Close

2,6 milliárd forint plusz forrás a sertéságazat támogatására

A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén Herceghalomban. 

 
A forrásra azért van szükség, mert a 2002-ben még 6 milliót meghaladó sertéslétszám napjainkra a 3 milliót is alig éri el. 
 
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a sertéságazat helyzetét javító intézkedési tervet, melynek fő célja, hogy néhány éven belül 6 millióra emelkedjen az országban a sertések száma. Az átfogó program foglalkozik a feketegazdaság visszaszorításával, a termeléssel, az integrációval, a bérhizlalással, a kutatás-fejlesztéssel, és szaktanácsadással, a forgóeszköz-finanszírozással és a marketing tevékenységgel is- tette hozzá Czerván György. 
A programban kiemelt szerep jut a versenyképességi (például technológiai veszteségek csökkentése, biológiai alapok kihasználása) és a műszaki feltételek korszerűsítésének, a környezetvédelemnek, az állategészségügyi intézkedéseknek. 
Az államtitkár ismertette az állattenyésztési ágazatnak nyújtott forrásokat: a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására már az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, melyet a juh és húsmarha-tartók vehetnek igénybe. A rendelkezésre álló keret évi 44,5 millió euró, közel 13 milliárd forint.
Czerván György hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány döntésével tenyészállat vásárlására is fordíthatóak az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram forrásai. A kormány célja, hogy megerősítse az állattenyésztési ágazatot, ezért kezdeményezte a forgóeszköz hitelprogram kiterjesztését tenyészállatok vásárlásra is. 
A gazdálkodók eddig csak a forgóeszköznek minősülő állatok (növendék-, hízó-, egyéb állat) beszerzésére kérhettek MFB Agrár Forgóeszköz Hitelt, ezentúl a tenyészállatok vásárlására is igényelhetik ezt a forrást.
A VM folytatja a különleges tejtámogatási programot évi közel 13 milliárd forintos kerettel, és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 8,7 milliárd forinttal, öt éven keresztül. A sikeres iskolatej programra – megemelt keretösszeget- 1,2 milliárd forintot biztosít a tárca. Bővült az igényelhető termékek köre, és már az óvodás gyermekek is kaphatnak iskolatejet.
A tárca már kezdeményezte Brüsszelben, hogy a szélsőséges időjárás miatt károsult termelők mielőbb megkaphassák az egységes területalapú támogatások (SAPS) és a különleges tejtámogatások előlegét. 
Czerván György kiemelte, hogy hamarosan 40 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki az állattartó telepek korszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a génmegőrzés érdekében őshonos állatokat tartó gazdálkodók is. Jelenleg 35 védett állatfajta, szarvasmarha, sertés, juh tartozik ebbe a körbe. Az élelmiszer-feldolgozó kis üzemek kapacitásának bővítésére az idén 5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre, ezen belül maximum 100 millió forintot nyerhetnek el a kisvállalkozók.
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top