Close

Nemény András: „Diszkriminatív a cukorbetegeket érintő új jogszabály”

Igazságtalan, diszkriminatív és szegényellenes az a jogszabály, amellyel a Fidesz szó szerint megnyomorítja a cukorbetegeket, az új rend értelmében ugyanis bizonyos esetben csak a rosszabb minőségű inzulint kaphatják meg térítésmentesen – mondta Nemény András.

A szocialista képviselő szerint Magyarországon nyolcszázezer regisztrált cukorbeteg van, és további nyolcszázezer, aki még nem tud róla. Ezt a csoportot érinti hátrányosan az Orbán-kormány által meghozott jogszabály, amely az inzulinra szoruló cukorbetegek esetében meghatároz egy vércukor átlagértéket (8%), amit ha meghalad a beteg, csak a rosszabb minőségű inzulint kapja térítésmentesen, a jobbért pedig fizetni kell akár havi több tízezer forintot.

Ennél a betegségnél nem elég a kezelési szabályok betartása, a diéta vagy a mozgás. Az időjárás, a stressz és még számtalan olyan tényező befolyásolja az értékeket, amiről nem tehetnek az érintettek. A rosszabb típusú inzulin olyan kötöttséget jelent (szigorúan ugyanabban az időpontban történő étkezés, azt félórával megelőző inzulinadás), hogy az akár a munkahely elvesztésével is járhat. Különösen igaz ez a rossz anyagi helyzetű betegekre, akik ezek után a drága inzulint nem tudják megvenni, az olcsóbbal pedig nem tudnak például szalagon dolgozni – magyarázta Nemény András.

Szerinte ez a döntés „szegényellenes és költségvetési szempontból is ostobaság”, mert a sokkal drágábban kezelhető szövődmények (vakság, végtagvesztés, veseelégtelenség) kialakulásához vezethet. Ezen túlmenően diszkriminatív, hiszen a jogszabály kizárólag a cukorbetegek esetében ír elő ellenőrzést, más életmóddal is szorosan összefüggő betegségek esetében nem. „Persze ha az a célja a Fidesznek, hogy a cukorbetegek már ne terheljék a nyugdíjkasszát, akkor a döntésük eléri a célt, azonban akkor ezt kell az érintettek szemébe mondani.” – Fogalmazott a képviselő.

Forrás: MTI

Fotó: frisss.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top