Close

Sarkozy kezdeményezi Franciaország uniós hozzájárulása összegének befagyasztását

Nicolas Sarkozy francia államfő kezdeményezni fogja az uniós költségvetésbe fizetett francia hozzájárulás összegének befagyasztását, amennyiben május 6-án újraválasztják államfőnek.

„Bejelentem: Franciaország kérni fogja, hogy fagyasszák be hozzájárulását az uniós büdzsébe, amely évi 600 millió eurós megtakarítást fog jelenteni” – közölte csütörtökön a francia elnök a választási programját ismertető sajtótájékoztatóján. Franciaország jelenleg – Németország után a második legjelentősebb befizetőként – évi 19 milliárd euróval járul hozzá az uniós költségvetéshez. Párizs nyolc másik uniós tagországgal együtt 2011 óta próbálja elérni Brüsszelben, hogy a költségvetési megszorításokra tekintettel a 2014-2020-as periódusban ne emelkedjen a nemzeti hozzájárulások összege.
   
Az elsősorban gazdasági kérdésekkel foglalkozó beszédében Sarkozy arra is ígéretet tett, hogy még „2012 nyarán” megszavaztatja a parlamenttel a költségvetési egyensúly célszámait előíró alkotmánymódosítást, az úgynevezett „aranyszabályt”, miután Franciaországnak „2016-ra el kell érnie a költségvetési egyensúlyt”. Az 53 milliárd eurós megtakarítást „háromnegyed részben” az állami kiadások csökkentésével kívánja az államfő megvalósítani, amelyhez szavai szerint az önkormányzatoknak jelentősen kiadás- és létszámcsökkentést kell majd végrehajtaniuk.
   
A nemzetgyűlésben már tavaly májusban, a szenátusban pedig júniusban a kormánypárti többség elfogadta az aranyszabályról szóló tervezetet, a végleges jóváhagyáshoz azonban a két ház együttes ülésén a parlamentnek háromötödös többséggel még ratifikálnia kell azt. Az államfő néhány hónappal ezelőtt azért mondott le arról, hogy a parlament elé terjessze a javaslatot, mert a baloldali ellenzék nem támogatta azt, így nem lett volna meg a kellő többség.
   
„Az aranyszabályt valamennyi európai partnerünk elfogadta már, függetlenül attól, hogy baloldaliak vagy jobboldaliak. Csak egyetlen politikai párt létezik Európában, a francia szocialista párt, amely ellenzi az aranyszabályt” – hívta fel a figyelmet Sarkozy.
   
A uniós pénzügyi paktumot aláíró 25 tagállam elkötelezte magát arra, hogy alkotmányba foglalják a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérés irányelvét. A szocialisták jelöltje, Francois Hollande azonban jelezte, hogy elnökké választása esetén újra kívánja tárgyalni a paktumot annak érdekében, hogy a gazdasági növekedés beindítása nagyobb hangsúlyt kapjon a szerződésben. 
   
Baloldali riválisa programját „a családoknak és a középosztálynak szánt adóügyi csapásnak”, valamint „új kiadások fesztiváljának” nevezte az államfő, s úgy vélte, hogy Hollande az egyre népszerűbb szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon „túsza” lett, aki osztogató politikával „két nap alatt tönkretenné” a franciák elmúlt ötéves erőfeszítéseit.
   
A jobboldal jelöltjeként Sarkozy újabb mandátuma legfőbb céljaként a költségvetési egyensúlyhoz való visszatérést jelölte meg. Negatív példaként hozta fel Spanyolországot, amely „hét évi szocialista kormányzás” után „bizalmi válságba” került, miután egy „nagy országként” képtelen volt teljesíteni az ígéreteit, ami az államadósság kamatainak emelkedéséhez, valamint a fizetések és a nyugdíjak összegének csökkentéséhez vezetett.

„Valamennyi javaslatom egy cél köré szerveződik, amelyet elengedhetetlennek tartok ahhoz, hogy Franciaország újra kézbe vehesse sorsa irányítását, ez pedig az állami kiadások egyensúlyba hozása 2016-ra” – hangsúlyozta a francia elnök. Sarkozy megerősítette, hogy a hazaszeretetéről és a javaslatairól szóló 36 oldalas levelet 6 millió példányban juttatja el a franciákhoz, és az az interneten is hozzáférhető lesz.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top