Close

Húsvéti koncertek Budapesten

– A fővárosban a hétvégén több, a húsvéti ünnepkörhöz kötődő hangversenyt is rendeznek: nagypénteken a Nagy Ignác utcai unitárius templomban, szombaton a Deák téri evangélikus templomban, húsvétvasárnap a herminamezői Szentlélek-templomban és a budai Bécsi kapu téri evangélikus templomban Pergolesi, Bach, Händel, Vivaldi és Buxtehude művei szólalnak meg.
    

Giovanni Battista Pergolesi Stabat Matere pénteken ökumenikus istentisztelet keretében hangzik föl a Nagy Ignác utcában. Karácsonyi Linda és Geréb Zsuzsa (ének), Mészáros Nóra (orgona), valamint a Maria Teresa Uribe budapesti és bécsi növendékeiből alakult kamarakórus Maria Teresa Uribe vezetésével adja elő a ritkán hallható művet – közölte az MTI-vel a műsor szerkesztője.
    Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) életműve egyedül áll a 18. század első felének zenei világában; a ragyogó színek, a sodró dallamosság nemzedékeknek adott útmutatást. Legmaradandóbb, mély érzéseit mutató hagyatéka a Stabat Mater. Pergolesi a nápolyi Fájdalmas Szűz lovagjának testvérisége egyesület felkérésére, egy ferences kolostor csendjében írta művét, nem sokkal halála előtt. 
    A betanító, a chilei származású, nemzetközi hírű szoprán, Maria Teresa Uribe a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát, 1978-ban szerződött a Magyar Állami Operaházba, amelynek 25 évig volt vezető művésze. 1991 óta foglalkozik intenzívebben énektanítással, elsősorban a belcanto technikát oktatja az osztrák fővárosban, a Vienna Conservatoryban. Munkásságáért 1992-ben Bartók-Pásztory-díjjal, 1993-ban Artisjus-díjjal tüntették ki.
    Szombaton a Deák téri evangélikus templomban Bach nagyszabású János passiója hangzik el. A János-passió 1724 nagypéntekjére készült, és először a lipcsei Szent Mihály-templomban mutatták be. A mű Jézus szenvedéstörténetét és halálát jeleníti meg János evangéliuma alapján. A passiót Zádori Mária (szoprán), Schöck Atala (alt), Megyesi Zoltán (tenor), Berczelly István (basszus) és Jekl László (basszus), valamint a Lutheránia Énekkar szólaltatja meg.  
    Vasárnap a Savaria Barokk Zenekar Németh Pál vezetésével  Händel Feltámadás-oratóriumát mutatja be historikus hangszereken a herminamezői Szentlélek-templomban. Az olasz nyelvű előadáson Bodrogi Éva, Jónás Krisztina, Bakos Kornélia, Szigetvári Dávid és Tomás Selc énekel – közölte a Nádor Programiroda nevében Göllesz Zoltán hangversenyrendező, kiemelve, hogy a mű bemutatója 1708. április 8-án, húsvétvasárnap volt Rómában.
    A Magyar Virtuózok Kamarazenekarral Bán István (orgona), Nyári László (hegedű), Faludi Judit (gordonka) egyebek között Buxtehude a-moll prelúdiumát, Vivaldi B-dúr hegedű és gordonka concertóját, Bach Wachet auf, ruft uns die Stimme korálját és Boely Húsvéti offertóriumát szólaltatja meg Bécsi kapu téri evangélikus templomban vasárnap – mondta el a szervezők nevében Strausz Erzsébet kommunikációs tanácsadó. 
    Házigazdaként és egyben az est legtöbbet muzsikáló vendégművészeként Bán István orgonaművész működik közre a húsvéti koncerten. Bán István a Budavári Evangélikus Gyülekezet kántora, karmester és a hangszerek királynőjének avatott megszólaltatója a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Szólistaként és karmesterként is sokat foglalkoztatott előadóművész, vendégszerepelt már Európa szinte minden országában, valamint a Távol-Kelet számos városában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top