Close

Alec Baldwin nagykövet lett

Az 54 éves hollywoodi színész, akit 2004-ben Oscar-díjra jelöltek, a PETA nevű szervezet nagykövete lett.

Ennek a szövetségnek a munkájában, melynek magyar fordítása: Emberek az állatok etikus bánásmódjáért, rengeteg híresség vesz részt, akik ismertségük folytán segítik az egyesület munkáját. Többek között nagykövet Pamela Anderson és Stella McCartney is, akik a bundakészítés és az állatok brutális lemészárlása ellen tüntetnek.

Baldwin, aki csaknem tíz éven át volt Kim Basinger férje, a cirkuszi  elefántok jogaiért emelte fel a hangját és vállalta a nagyköveti pozíciót.

Az emberek élvezik a cirkuszt, de az elefántok nem. Ez az, amit Alec Baldwin egy felkavaró és bizony néha sokkoló videóüzenetben mond el. Rávilágít rejtett kamerás felvételekkel és titkos fotókkal, hogy mi módon tanítják be és bántalmazzák a cirkuszi elefántokat.

Baldwin szerint ezek az állatok teljesen más életet élnek a vadonban,  mint ami később a cirkuszban kijut nekik. Falkában élnek a dzsungelben és általában egy család mindig együtt tartózkodik. Ezért sokkoló érzés az, amikor a kiszemelt kölyköket elszakítják a szüleiktől, hogy aztán később pénzért mutogathassák a jól fizető közönségnek.

Baldwin elmondta, hogy egy rejtett kamerafelvételen az egyik amerikai cirkusz trénere, hogyan bánik az elefántokkal. Mikor levadásszák őket, megkötözik, majd a földre teperik, végül egy elektromos sokkolóval elbénítják. A tréner azt is elmondta, hogy a bébi elefántok ilyenkor eget rengetően sikítoznak, sírnak, de nem tehetnek semmit. A sorsuk a cirkusz lesz.

Dr. Mel Richardson állatorvos is nyilatkozott az ügyben és úgy véli, ezek a módszerek teljesen megtörik az elefántok pszichéjét és szellemét, gyakorlatilag robottá változtatják őket, akik egy napi 15 perces fellépés miatt végigszenvedik az életüket.

Az elefántok cirkuszban történő felléptetése régóta vitatott kérdés. Tavaly novemberben két amerikai cirkuszi társulat a  Ringling Brothers és a Barnum & Bailey is pert vesztett a PETA-val szemben,  kötelezték őket, hogy az Állatvédelmi Törvény (AWA) megsértése és a kegyetlen bánásmód miatt fizessenek 270.000 dolláros bírságot. Bár nem ismerte el egyik cirkuszos sem, hogy bántalmaznák a náluk tartott állatokat, megállapodtak abban, hogy kifizetik a büntetést és fejleszteni fogják az állatok tartásának helyzetét, valamint megfelelően kiképzik az alkalmazottjaikat.

Egy atlantai bíró viszont kifejezetten megtiltotta a sokkolók használatát. A Ringling Brothers szóvivője, Stephen Payne elmondta: „Amikor oda kell figyelnünk az elefántokra és más egzotikus állatokra, valójában mi vagyunk a szakértők, nem a PETA.”Úgy tűnik, hogy a videón nem ez látszik. A facebookon többen is írtak olyan hasonló kommenteket, mint amit például Ida:” Elsírtam magam az összeállítás láttán. Hogyan bánhatnak emberek így ezekkel a nagy, szerethető, gyönyörű, csodálatos és kedves állatokkal? Ezt az őrületet azonnal meg állítani.”

Payne nemrég hivatalos közleményt írt a Baltimore Sun-nak, melyben elmondja, hogy  „Minden állatot egy bevált módszerrel tanítanak, a fő szempont, hogy begyakorolják az ismétléseket és utána jutalmat kapnak. A vándorcirkusz képviselője hozzátette, ha turnéra mennek az  elefántokkal,  lovakat, valamint az egyéb állatokkal, egyedi kialakítású és speciális vasúti kocsikban szállítják azokat. Mint ennek bizonyítékaként –tette hozzá a szóvivő -az állataink részére fontos az egészség és a vitalitás és ezt a közönség is megtapasztalhatja minden előadáson, hiszen az állatok szeretik megnevettetni a közönséget.” Úgy tűnik, hogy a fogvatartóik viszont nem nevettetnek, hanem csak büntetnek, a profit reményében kihasználják az állatokat.

A PETA által feltárt tények között van az is, hogy  nincsenek semmilyen speciális vasúti kocsik, csupán egyszerű marhavagonokban utaztatják az állatokat, amíg a cirkuszi szezon tart. Az év 11 hónapját úton töltik, hiszen az USA keleti és nyugati partjai között óriási a távolság, a szezon úgy van felépítve, hogy az időjárást figyelembe véve mindig ott folytatódjon a turné, ahol várhatóan a legjobb lesz a klíma. Az utazás az extrém, leláncolt körülmények között bizony kikészíti az elefántok immunrendszerét, az izületeiket és  a lábukat is. Nem véletlen az sem, hogy az elaltatott elefántok száma az USA-ban a legmagasabb. De a show-nak folytatódnia kell. És az állatoknak napról napra el kell végezniük a kínzó előadásokat.

Míg az állatok egészségesnek tűnnek az előadások során, Baldwin azt mondja, hogy a színpad mögötti jelenetek egy egészen más történetet mutatnak be. Némely elefántot a színpadra lépés előtt már a kulisszák mögött presszionalizálták, verték, és ha a nézők előtt rosszul teljesített, akkor akár órákra is leláncolták, ami  krónikus egészségügyi problémák sorozatához vezet.

Más hírességek is felszólaltak a cirkuszi elefántok közreműködése ellen. Olivia Munn színésznő, a Vasember egyik sztárja írt egy blogot, amiben megosztja olvasóival, hogy megismert egy olyan cirkuszból már kidobott, 54 éves elefántot (Sarah-t), aki krónikus fertőzésben szenved. Munn azt írta: „Az elefánt, aki kedves és barátságos, szereti az embereket, de a büntetése egy bullhook ütés. A bullhook nem más, mint  egy nehéz gumibot heggyel és horoggal a végén – a széles körben elterjedt eszköz amit a Ringling cirkusz „művészei” használnak az elefántok megfélemlítésére és betanítására.”

A PETA honlapján (peta.org) azt javasolja, az olvasók keressék  fel az amerikai mezőgazdasági minisztert, Thomas J. Vilsack-ot, hogy kezdje el  a cirkuszi elefántok megmentésének ügyét, és ne hagyja, hogy olyan cirkusztársulatok, mint például a Ringling továbbra is kínozhassák és bántalmazhassák a fellépő állatokat.

Baldwin azt a következtetést vonja le a videó levelében, hogy , „a cirkuszok azt állítják, hogy mindent megtesznek az állatok biztonsága érdekében, és megadnak mindent, ami természetes és fontos a számukra. Ellenben minden természetes ösztönt azonnal elfojtanak és büntetnek. Amíg a cirkuszok továbbra is használják az elefántokat, ezeket az intelligens lényeket, addig az állatok hatalmas kínszenvedéseken és gyötrelmeken mennek keresztül. Kérjük, soha ne vegyenek jegyet egy olyan cirkuszba, ahol állatokat használnak A cirkuszi elefántok csendben szenvednek, de mi emberek emeljük fel a hangunkat és védjük meg a védteleneket! „-fejezte be Alec  Baldwin.
 
Szerző: Fejes Imre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top