Close

A DuOncelly koncertje az Óbudai Társaskörben

– Nem mindennapi műsorral, részben eredeti művekkel, részben átiratokkal lép pódiumra a DuOncelly: Onczay Csaba Kossuth- és Liszt-díjas gordonkaművész, valamint fia, Onczay Zoltán vasárnap este az Óbudai Társaskörben. Az est egyik különlegessége Paganini Mózes-variációja, amelyet saját átiratukban szólaltatnak meg.
   

 Rossini operájának, a Mózesnek részleteit a híres hegedűvirtuóz, Paganini a kor szokásai szerint bravúros hangszertudása bemutatására is használta. A legenda szerint olyan erővel szólaltatta meg a darabot, hogy csupán egy húr maradt épen a hegedűn – mondta el az MTI-nek Onczay Csaba. Ezt a változatot ők úgy adják elő, hogy a kísérő zongoraszólamot áttették csellóra, a két hangszer egyenrangú szerepet játszik az előadásban, variációnként ugyanis megcserélik a szólamokat – részletezte a muzsikus. 
    Az esten eljátsszák Lendvay Kamilló Hét rövid darab két csellóra című ciklusát, amelyet a zeneszerző néhány éve a felkérésükre számukra komponált. Ötletes és szép zene, amit szívesen játszanak, ha éppen együtt koncertezhetnek, Onczay Zoltán ugyanis az év nagyobb részében Mannheimben dolgozik – jegyezte meg Onczay Csaba. 
    Hozzátette: hatan hétfelé élnek, a Budapest Szextett ezért csak ritkán szerepel, pedig ez a formáció érdekes és életképes lenne, a másik négy tag is apa-fiú: a hegedűművész Bánfalvi Béla és Bánfalvi Zoltán, valamint a brácsaművész Bársony László és Bársony Péter. Ha a kamarazene népszerűbb lenne a koncertszervezők körében, egy-egy tartalmas műsor kerekedhetne ki a nem túl gazdag szextett irodalomból is. 
    Elhangzik még a társaskörben Barriére G-dúr szonátája, Haydn D-dúr divertimentója, egy Albéniz- és egy Popper-mű is.
    Onczay Csaba áprilisban már negyedik alkalommal tér vissza Hongkongba mesterkurzust tartani és a Senzseni Fesztiválon is fogad növendékeket. 1978 óta rendszeresen ad mesterkurzusokat Olaszországban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Japánban és Magyarországon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top