Close

Berlinale – „Forradalmi” hangulatban kezdetét vette a fesztivál

„Forradalmi” hangulatban, Benoit Jacquot francia forradalom idején játszódó filmjével kezdetét vette csütörtökön este a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale, amelyen többek szerint még a korábbiaknál is hangsúlyosabb szerep jut majd a szabadság és az emberi jogok kérdésének.

A német főváros szívében fekvő Berlinale Palastban rendezett megnyitón részt vettek a Les adieux a la reine című versenyfilm szereplői, köztük Diane Kruger német színésznő is. A fesztivált hivatalosan Dieter Kosslick igazgató és Mike Leigh brit rendező, a nagyjátékfilmes nemzetközi zsűri elnöke nyitotta meg.

A német kormányt Bernd Neumann kultúráért felelős államminiszter képviselte. A politikus szerint a filmek révén szélesebb képet nyernek az emberek a világról, így van ez az arab tavasz esetében is, amely fontos témája az idei seregszemlének. „Épp egy éve, hogy a Tahrír téri tüntetők megdöntötték Hoszni Mubarak uralmát” – emlékeztetett az államminiszter, aki szerint „a demokráciának szüksége van a kultúrára, a kultúrának pedig szabadság kell”.

A 2012-es fesztiválon még több lesz a politika – vélekedett Bernd Neumann. „Képek a brutális erőszakról, az emberi jogok lábbal tiprásáról. Ezekkel találkozhatnak a nézők, aktivisták és művészek erőfeszítéseinek köszönhetően” – mondta a politikus, kiemelve, hogy különösen örül Boulem Sansal algériai író jelenlétének a zsűriben. „Nemrég megkapta a német könyvszakma Békedíját, nagy öröm, hogy most Berlinben üdvözölhetjük.”

Bernd Neumann megjegyezte, hogy a művészet és a kultúra nemcsak jelzője, hanem motorja is a változásoknak. Iránban és Kínában művészeket és filmeseket üldöznek, tartóztatnak le – mutatott rá, hozzátéve: ezért fontos, hogy a német főváros filmfesztiválján „felhúzzák” az emberi jogok zászlaját és üzenjenek a résztvevők. A politikus külön kiemelte Aj Vej-vej kínai máskéntgondolkodót, és a fesztivál teljes szolidaritásáról biztosította Dzsafár Panahi iráni rendezőt, aki tavaly ugyan meghívást kapott a zsűribe, de nem tudott megjelenni, mert hatévi házi őrizetre ítélték hazájában és 20 évre eltiltották alkotói munkájától. „Ez embertelen” – jelentette ki Neumann.

A francia forradalom, amelyről a rangos seregszemle nyitófilmje szól, a világtörténelem legjelentősebb fejezetei közé tartozik – vont párhuzamot. Rámutatott: az idei fesztivál versenyprogramjában 18 világpremier szerepel, ez rekordnak számít.

A kultúrának a demokráciában, a társadalmi kérdések megválaszolásában játszott szerepét emelte ki a megnyitón Berlin polgármestere Klaus Wowereit is.

Dieter Kosslick fesztiváligazgató rávilágított: 2012-ben fontos kérdések, az arab tavasz, az emberi jogok és a világban tavaly történt jelentős események, így a japán cunamikatasztrófa hangadó a mustrán.

A megnyitón színpadra állt a Mike Leigh vezette nemzetközi zsűri – soraiban Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhall, Francois Ozon, Asghar Farhádi – is. Leigh úgy fogalmazott, nem akarják függetleníteni magukat a politikától, és érdekes napokra számítanak a szemlén.

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért 18 játékfilm, köztük Fliegauf Benedek Csak a szél című alkotása versenyez, bár a hivatalos programban 23 nagyjátékfilm szerepel. A német fővárosban vendégeskedik a fesztivál ideje alatt Meryl Streep, Angelina Jolie, valamint a bollywoodi filmgyártás egyik legfényesebb csillaga Sáhruh Khán is.

A Berlinale díjait február 18-án osztják ki, a mustra utolsó napja csak a közönségé.

Forrás: mti

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top