Close

Demján Sándor a magyar gazdaság állapotáról tájékoztatta az amerikai döntéshozókat

A magyar gazdaság állapotáról tájékoztatott több amerikai döntéshozót Washingtonban Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke, aki a hét eleje óta tárgyalt az amerikai fővárosban.

A VOSZ elnökét fogadta Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője, valamint Jeff Sessions és Daniel Akaka szenátor. Demján Sándor megbeszélést folytatott Richard McCormackkal, a Bank of America Merryl Lynch alelnökével, valamint pénzügyi és politikai szakértőkkel.

Demján Sándor csütörtökön részt vett a hagyományos éves kétpárti Nemzeti Imareggelin, amelyen jelen volt az amerikai kormány és törvényhozás számos tagja, a vallási és a kulturális élet több vezető képviselője, és amelyen beszédet mondott Barack Obama elnök.

A VOSZ ügyvezető elnöke az MTI-nek elmondta: az volt a célkitűzésük, hogy a magyar gazdaság való állapotáról informáljanak olyan embereket, akik hatással vannak Amerikára. A munkaadói szövetség általa vezetett küldöttsége tanulmányozta a válságból való kilábalás amerikai metódusát, amellyel az amerikaiaknak sikerült a szakmai várakozásokon felüli növekedést elérniük – hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült Államok példát mutatott, hogy növekedni kell, és ezen a növekedésen keresztül munkahelyeket hozott létre – hangsúlyozta Demján Sándor, kiemelve: az amerikaiak hitelbőséget teremtettek, és rendkívül jelentős a kis- és a középvállalkozások támogatása.

Mint mondta, azt magyarázta el több amerikai szakértőnek, politikusnak és más tárgyalópartnereknek, hogy Magyarország „egyfajta feudalizmusból” szabadult fel, mert a szocializmusnak nevezett rendszer „jobbágyrendszer” volt, amelyben senkinek nem maradt meg a családi vagyona vagy vállalkozása.

Demján az ellen is érvelt tárgyalópartnereinek, Magyarországnak egyfajta „hamburgerrecept” módjára előírják, hogy „az adósságot, amelyet nem ez a kormány csinált”, a megemelt adóztatásból törlessze.

„Én mindig is azt mondtam, hogy az IMF-nek és az Európai Uniónak hálásnak kell lennünk, hogy kisegített bennünket, de meg kell hogy értsék: olyan megállapodás kell, amellyel szabad mozgásteret kap a gazdaság ahhoz, hogy növekedjen” – mondta el az MTI-nek nyilatkozva Demján Sándor.

A Bizottság a Demokráciák Közösségéért (Committee for the Community of Democracies, CCD) elnevezésű civil szervezet csütörtökön Washingtonban emlékplakettet adott át a magyar üzletembernek az emberi jogok világméretű előterjesztéséhez való hozzájárulásáért, illetve a Palmer-díj megalapításában való részvételéért.

A Mark Palmer volt budapesti nagykövetről elnevezett díj olyan személyeket jutalmaz, akik az emberi jogok védelmében és fejlesztésében, illetve a diktatúrák felszámolásában kiemelkedő szerepet játszottak, elsősorban olyan diplomatákat, akik a hivatásukon keresztül jelentős mértékben segítették a demokratikus elvek és a szabadságjogok nemzetközi térnyerését.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top