Close

A Magyar Bírói Egyesület visszautasítja a kormányszóvivő kijelentéseit

A Magyar Bírói Egyesület (Mabie) visszautasítja és nyilatkozata visszavonására kéri Giró-Szász András kormányszóvivőt, aki egy televíziós műsorban azt állította, hogy a szervezet kezdeményezte a bírói nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó rendelkezések meghozatalát.

A szóvivő kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott. A televízió honlapján megtekinthető interjúban Giró-Szász András az Európai Bizottság által kifogásolt a bírói nyugdíjkorhatár 62. évre történt csökkentéséről többek között azt mondta, a Magyar Bírói Egyesület előterjesztése nyomán indította el ezt a munkát a kormány. Az egyesület számtalanszor konzultált a kormánnyal, és levelet küldött az Európai Bizottságnak, hogy szakmailag támogatják ezt a dolgot – fűzte hozzá. Utalt arra, hogy Magyarországon 2800 bíró van, ebből 1800 bíró tagja a Magyar Bírói Egyesületnek.

A Mabie az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében azt írja: az egyesület mint a bírák érdekképviseleti szervezete „a leghatározottabban visszautasítja” Giró-Szász András kormányszóvivő azon állítását, miszerint a Magyar Bírói Egyesület kezdeményezte a bírói nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó rendelkezések meghozatalát.

Hozzátették: a Magyar Bírói Egyesület az alkotmányozás folyamatában nem vett részt. A nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó szabályok ellen már az alaptörvény tervezetének ismeretében – csatlakozva a bírósági elnökök által elfogadott nyilatkozathoz -, az egyesület elnöke tiltakozott – hangsúlyozzák.

A közlemény szerint az alaptörvény kihirdetését követően a Magyar Bírói Egyesület a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal kötött stratégiai partnerségi megállapodás keretében folytatott tárgyalások során is szorgalmazta a nyugdíjas bírák érdekében az összeférhetetlenségi pótlék bevezetését.

Az egyesület reményét fejezi ki, hogy Giró-Szász András kormányszóvivő közleményben visszavonja a Magyar Bírói Egyesületre vonatkozó valótlan tartalmú kijelentéseit.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top