Close

A Pentagon nem tud elszámolni az iraki milliókkal

A washingtoni védelmi minisztérium nem tudja, hová tűnt az a több mint 100 millió dollárnyi készpénz, amelyet Szaddám Huszein néhai iraki diktátor bagdadi palotájában őriztek az amerikaiak – írta a CNBC üzleti hírcsatorna honlapján hétfőn.

A Pentagonnak hiányzik az arra vonatkozó dokumentációja is, hogy mire költött el a védelmi tárca mintegy 1,7 milliárd dollárt az iraki kormány megbízásából az amerikai jegybanknál vezetett számláról.

Az iraki újjáépítést vizsgáló különleges főfelügyelő legutóbbi beszámolója szerint nincsenek elektronikus formában tárolt igazolások, a források elköltésének szükségességét alátámasztó papíralapú dokumentáció pedig igencsak hiányos.

Mikor az amerikai invázió végeztével 2004-ben az új iraki kormány átvette a szövetséges erők átmeneti hatóságától (CPA) az ország feletti uralmat, Bagdad körülbelül 3 milliárd dollárt adott a Pentagonnak a CPA által addig kötött szerződések fedezésére. Ebből 2,8 milliárd az amerikai jegybank New York-i ágánál vezetett számlára került, míg a maradék 217 millió dollárt készpénzben tárolták Szaddam egykori palotájában.

A Pentagon több mint 100 doboznyi papírhalom átkutatása után is csak az elköltött összegek egy részéről tud számot adni. A milliárdok nagy része állítólag az amerikai hadsereg projektjeire ment el.

A jelentésre válaszul a védelmi minisztérium elismerte, hogy problémák vannak a dokumentumok kezelésének módjával, emiatt hiányzik több adat a 2004 és 2007 közötti időszakból.
   
http://www.cnbc.com/id/46160875

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top