Close

Görögországnak tényleg le kell mondania függetlenségéről?

Nem hivatalosan ugyan, de megerősítették berlini kormányzati források a Financial Times brit gazdasági lap szombati értesülését, amely szerint a német vezetés azt szeretné, hogy Görögország a következő mentőprogram fejében adja át a költségvetéssel kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti „költségvetési biztosnak” – írták vasárnap német lapok.A beszámolók szerint Berlin írásbeli javaslatot terjesztett az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elé, amely hétfőn újabb válságtanácskozást tart.

A javaslat egyik fő eleme szerint a görög parlamentben törvényt kellene alkotni arról, hogy az állami bevételek felhasználásának első számú célja az államadósság csökkentése. Az elképzelés szerint ez segítene meggyőzni a magánhitelezőket arról, hogy Görögország rendben törleszti majd tartozásait, miután megállapodásra jut az adósság egy részének elengedéséről a bankokkal és a biztosítókkal.

A javaslat másik fő eleme a költségvetési biztosi intézmény felállítása. A javaslat szerint a biztost az eurócsoport, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa nevezné ki. Feladata az államháztartási törvény végrehajtásának ellenőrzése a nemzetközi hitelezők – az Európai Unió (EU), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – által képviselt elvek alapján. A biztos felülbírálhatná a görög állami szervek valamennyi olyan döntését, amely megítélése szerint veszélyezteti az államháztartási célok elérését.A német kormányon belül a konzervatív CDU/CSU pártszövetség támogatja a javaslatot, a liberális FDP viszont ellenzi. A liberálisok szerint valóban szükséges az államháztartási kiigazítás fokozottabb ellenőrzése, külföldiek azonban nem diktálhatnak intézkedéseket Görögország számára az ország demokratikus intézményeinek megkerülésével. Az ellenzéki oldalon a szociáldemokraták üdvözölték a javaslatot, a Zöldek elutasították, és hangsúlyozták, hogy Angela Merkel kancellár javaslata csupán belpolitikai célokat szolgál, a formálódó új uniós kormányközi szerződéssel elégedetlen konzervatív képviselők megnyugtatását célozza, míg uniós szinten nem keresztülvihető, Görögországban pedig csak felháborodást okoz.

A görög kormány kategorikusan visszautasította a javaslatot, és az Európai Bizottság is elvetette az elképzelést. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke viszont támogatólag nyilatkozott. A német szociáldemokrata Schulz a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című lapnak azt mondta: a görögöknek „együtt kell élniük azzal, hogy akik sok pénzzel támogatják az ország szanálását, azok a pénz elosztására vonatkozó döntésekben is részt vesznek”, ami a szuverenitás „időben korlátozott szűkítését” jelenti.

Az Európai Bizottságnak nem tetszik

 Az Európai Bizottság elutasítja azokat az elképzeléseket, hogy egyes országoktól, most mindenekelőtt Görögországtól megvonhassák a költségvetési függetlenséget.

 „A bizottság elkötelezett ellenőrző képessége további erősítése mellett, és a helyszínen már fejleszti is e képességét. A végrehajtás azonban teljes mértékben a görög kormány felelőssége, amely az állampolgárainak és a saját intézményeinek tartozik elszámolással. A felelősség az övék, és az övék is kell maradjon” – idézte a brüsszeli testület egy meg nem nevezett szóvivőjét a Reuters hírügynökség a hét végén.

Forrás: MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top