Close

HM: levélben erősítette meg a 13 millió dolláros támogatást az amerikai nagykövet

Hende Csaba honvédelmi miniszternek küldött levélben erősítette meg az amerikai nagykövet azt a korábbi sajtóhírt, amely szerint az Egyesült Államok kongresszusa jóváhagyta a Pentagon 13,3 millió dollár értékű támogatását Magyarország számára – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a „személyes hangú” levélben Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete hangsúlyozta, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok kiemelkedő területe a két ország közötti biztonsági együttműködés, amely a közösen vallott értékeken és a XXI. századi biztonsági kihívások közös szemléletén alapul.

„A Magyar Honvédség az amerikai haderővel vállvetve vesz részt a világ legveszélyesebb területein a katonai műveletekben” – fogalmazott a nagykövet. „Ennek elismeréseképpen javasolta az amerikai Védelmi Minisztérium a 2012-es évre vonatkozó támogatást, amelyet a kongresszus nemrég fogadott el” – tette hozzá a levélben a nagykövet.

A HM tájékoztatása szerint a magyar katonák kiemelkedő afganisztáni teljesítménye és helytállása következtében az idei támogatással együtt a honvédség több mint 30 millió dollár értékben kapott közvetlen segítséget az Amerikai Egyesült Államoktól 2010 óta.

A korábbi gyakorlathoz hasonlóan Magyarország a támogatási összeg értékének megfelelő képzést, illetve katonai eszközöket fog kapni az Egyesült Államoktól. Ezt a támogatást az amerikai fél elsősorban az afganisztáni hadszíntérre települő magyar katonák célzott felkészítésére adja majd, képességfejlesztési támogatás formájában.

Jelenleg még pontosítás alatt van, hogy az amerikai fél a támogatási összegért milyen eszközöket és képzést kíván majd adni a Magyar Honvédségnek 2012-ben – fűzték hozzá.

A 2010-es pénzügyi évben az amerikai fél a Magyar Honvédség különleges műveleti erőinek támogatására adott eszközöket, míg 2011-ben az előretolt légi irányító képesség (JTAC) fejlesztéséhez járult hozzá. Ezek a szövetségesi támogatások rendkívül fontosak a honvédség afganisztáni műveleti szerepvállalásának fenntartásához és folytatásához – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top