Close

Dobozokban végzi az Új Színház

Huszonhat doboz. Ennyibe fért bele tizenhárom év színházi dokumentációja. Az Új Színház elmúlt időszakát idéző szövegkönyveket, maketteket, videofelvételeket, plakátokat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben őrzik majd.

Márta István, a teátrum búcsúzó igazgatója utolsó sajtótájékoztatóján beszélt erről.

Márta István, az Új Színház leköszönő igazgatója tegnap, utolsó sajtótájékoztatóján elmondta, egy tavaly év végén kötött megállapodás értelmében az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben helyezik letétbe az elmúlt tizenhárom év dokumentációját: szövegkönyveket, előadásfelvételeket, maketteket, molinókat, plakátokat.  A dobozok már ott sorakoznak a színház folyosóin.

Nem felelnek meg az értékrendnek?

A búcsúzó tájékoztatón Márta beszélt arról, hogy az elmúlt időszakban szinte telt házzal futottak az előadások, ennek ellenére Dörner György, aki február elsejétől vezeti a teátrumot, egyetlen repertoáron lévő darabot sem kíván márciustól műsoron tartani. Így azok a darabok – A hattyú, A varászhegy, A fösvény, Virágos kert, A szív bűnei, Szonya, Erdő – amelyeknek nem járt le az előadási szerződése, azokat sem lehet látni majd a teátrumban. – Pozsgai Zsolt azzal indokolta, hogy nem felelnek meg az értékrendjének ezek a darabok – mondta el Márta István. A Thália Színházzal közös Tizenegy perc című Coelho darab azonban továbbra is műsoron marad. Nem véletlen, a darabot Pozsgai Zsolt alkalmazta színpadra.

Pihen az állomány
 
Márciusban az Új Színházban a tervek szerint a Forrás Színház és az Újpest Színház vendégszerepel majd, de fellép a Gyhmes, Tátrai-Szűcs latin estet és Staféta Jazz Sessiont is tartanak. Utóbbin Charlie is fellép. Megtartják az első saját bemutatót is: Kodolányi János Földindulás című művét Pozsgai Zsolt állítja színpadra, a főbb szerepeket Szakács Tibor, Koncz Gábor, Bánsági Ildikó alakítja. Az állományban lévő színészek jelentős részét e szerint nem is foglalkoztatnák ebben a hónapban. Mivel a művészek egy részének határozatlan, a másiknak határozott idejű, az évad végéig tartó szerződése van, így akkor is meg kell kapják a fizetésüket, ha azok a darabok, amelyekben jelenleg játszanak, nem lesznek már láthatóak, vagy az új darabokban sem kapnak szerepet a színészek.

Gáspár és Pokorny biztosan távozik
 
Márta István elmondta, hogy a színészek közül – szerződésük lejárta után – Gáspár Sándor és Pokorny Lia biztosan távozik a színházból, áprilisra azonban a többieknek is határozniuk kell, maradnak vagy mennek. Az már biztos, hogy február 1-ével távozik Kékesi Miklós művészeti titkár, Hargitai Iván rendező, Szikora János művészeti vezető, Naszály György sajtfőnök, továbbá a műszaki igazgató, a dramaturgok és a nézőtéri felügyelő. Később követi őket Kovács Györgyi gazdasági igazgató is.
 
Pénteken a nagyszínpadon mutatják be Thomas Mann A varázshegy című regényének színpadi adaptációját Szikora János rendezésében, vasárnap pedig a másod- és harmadéves színistúdiós hallgatók adják elő Jokum Rhode Pinokkió hamvai című művét. Utóbbi ingyenesen látogatható, a bemutatót követően pedig sétára várják azokat, akik el szeretnének búcsúzni a jelenlegi társulattól, a régi vezetéstől. Este tízkor zártkörű koccintást tartanak, így köszönve el a színháztól.

A leköszönő vezetőség alatti utolsó előadást hétfőn tartják a színházban. (Fridriech Schiller Don Carlosa, amelyet Bagó Bertalan rendezett, februárban még műsoron marad.) Másnap az egész társulat Újvidékre utazik az Erdő című előadással. Márta István, ahogy fogalmazott ezen az úton már csak „kulturális turistaként” lesz jelen.

Forrás: MNO, kép: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top