Close

A horvátok igent mondtak az EU-csatlakozásra

A vasárnapi népszavazás előtt Horvátország politikai vezetői egyöntetűen az EU-tagság mellett álltak ki.

„Nagy nap az Horvátország számára. Horvátország Európát választotta, a csatlakozást az európai demokratikus országokhoz” – jelentette ki Ivo Josipovic horvát államfő a vasárnapi népszavazás után tartott beszédében. A leadott szavazatok több mint 99 százalékának összesítése alapján a horvátok 66,25 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33,15 százalékot tett ki. A választási részvétel viszonylag alacsony, 43,67 százalék volt.

A népszavazás előtt Horvátország politikai vezetői egyöntetűen az EU-tagság mellett álltak ki, azt hangoztatva, hogy az uniós integráció melletti szavazás a legfontosabb döntés lesz az ország életében azóta, hogy elnyerte függetlenségét. Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013 július 1-jén lép életbe, ha a jelenlegi 27 uniós tagállam addig ratifikálja a szerződést.

Sokan azonban azt remélik, hogy az EU-csatlakozás egyértelmű szakítást hoz a térség közelmúltbeli háborús és nacionalista múltjával, és az uniós alapok révén segít fellendíteni a gazdaságot, és teljes hozzáférést biztosít az unió közös piacához. Az EU iránti lelkesedés, amely 2003-ban tetőzött több mint 80 százalékos támogatottsággal, a csatlakozási tárgyalások (2005-2011) idején csökkent a Brüsszel által meghatározott kemény kritériumok miatt.

José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üdvözölte a népszavazás pozitív eredményét, amelyet jó hírnek nevezett Horvátország, a térség és Európa számára is.

Forrás: MTI/hir24.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top