Close

Először jelent meg a nyilvánosság előtt betegsége óta Fülöp herceg

Először jelent meg a nyilvánosság előtt betegsége óta Fülöp herceg, a brit uralkodó 90 esztendős férje, aki vasárnap újévi istentiszteleten vett részt.
Az idős herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából vitték karácsony előestéjén a királyi légierő helikopterével az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába, ahol szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak. A panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették, de Fülöp négy éjszakát töltött a kórházban, és – 55 év óta először – nem tudott részt venni a királyi család hagyományos sandringhami karácsonyi programjain. Így a karácsony másnapján esedékes családi vadászaton sem lehetett jelen, pedig ennek mindig is ő volt a főszervezője, mióta hitvese 1952-ben az Egyesült Királyság uralkodója lett.

A 85 esztendős II. Erzsébet királynő férje legutóbb 1956-ban nem volt jelen karácsonykor Sandringhamben, akkor ugyanis négyhónapos körutat tett a monarchia képviseletében a Nemzetközösség távoli országaiban.

Fülöpnek az orvosok egyelőre teljes pihenést parancsoltak, ám az edinburghi herceg vasárnap energikus léptekkel sétált vagy 400 métert a sandringhami kastély és a helyi anglikán templom között, az üdvözlésére összegyűlt több száz alattvaló viharos tapsa közepette.

Fülöp a szertartás után szintén gyalogosan tért vissza a rezidenciára, közben váltott néhány szót a megjelent helybéliekkel.

Állapotának gyors javulását jelzi, hogy amikor december 27-én kiengedték a kórházból, az udvar még azt közölte, hogy nincs döntés részvételéről a királyi család hagyományos újévnapi templomlátogatásán, és arról sem, hogy mikor folytathatja hivatalos programjait.

Fülöp tavaly júniusban töltötte be 90. életévét. A sajátos – időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró – humoráról, de fáradhatatlan munkabírásáról is közismert herceg a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is – jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt”.

Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, „kevesebb felelősséggel, kevesebb eszeveszett rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre”.

Ennek azonban eddig semmi jelét nem adta, és hirtelen támadt betegségéig a korábban szokásos munkatempót diktálta magának. Az elmúlt egy évben háromszáznál több hivatalos programot teljesített, és hitvese kíséretében néhány hete rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Az idén is komoly feladatok várnak rá: a gyémántjubileum – vagyis a királynő trónra lépésének 60. évfordulója – alkalmából a házaspár többhetes országjárásra indul és sűrű ünnepi programsorozaton vesz részt. Emellett London rendezi az idei nyári olimpiai játékokat, amelyeken szintén több alkalommal megjelenik a királyi pár.

Az edinburghi herceg összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

Forrás: http://mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top