Close

Az Arany Kerékpártól a bajnokok bajnokáig

Az MTI Sportszerkesztősége idén is összegyűjtötte a teljesség igénye nélkül az év legjobbjait sportáganként, illetve országonként.

A felsorolásban Novak Djokovic háromszor, Lionel Messi és Petra Kvitova pedig kétszer is szerepel. A szerb sztár a 2011-es év világbajnoka lett a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél (ITF), emellett a kontinens hírügynökségei őt találták a legjobb európai sportolónak, továbbá a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) szavazásán is az első helyre került. A Bajnokok Ligája-címvédő FC Barcelona argentin csatárát a L,Equipe című francia szaklap a bajnokok bajnokává választotta, hazájában pedig az év sportolója címet érdemelte ki. Ami a wimbledoni női egyest megnyerő cseh Kvitovát illeti, ő a női tornákat szervező WTA, illetve a nemzetközi sportági szövetség, azaz az ITF legjobbja is.

A lista magyar vonatkozása, hogy Szabics Imre, a magyar válogatott és a Sturm Graz csatára hatodik lett az év labdarúgója-szavazáson Ausztriában.

 Az év legjobbjai:
    ——————

    A francia Velo Magazine által évente tartott szavazáson a belga Philippe Gilbert kapta meg az év legjobb kerekesének járó Arany Kerékpár-díjat.

    Clint Dempseyt választották az év labdarúgójává az Egyesült Államokban.

    Mohammed Abdellaoue lett az év labdarúgója Norvégiában.

    Zlatan Ibrahimovicot választották – sorozatban ötödször, összességében hatodszor – az év labdarúgójának Svédországban. A nőknél a világbajnokságon bronzérmes Lotta Schelin nyert.

    Carmelita Jeter (sprinter) és Jesse Williams (magasugró) az év atlétái az Egyesült Államokban.

    Thomas Morgenstern síugrót választották az év férfi sportolójának Ausztriában. A nőknél az alpesi síző Elisabeth Görgl nyert.

    A wimbledoni bajnokság győztese, a cseh Petra Kvitova lett az év teniszezője a női tornákat szervező WTA-nál.

    Dwayne De Rosariót, a DC United kanadai középpályását választották az idény legjobbjának az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS).

    Ryan Lochte és Melissa Franklin érdemelte ki az év úszója címet az Egyesült Államokban.
   
    Az FC Santost erősítő Neymart választották az év labdarúgójává Brazíliában.

    Az országúti kerékpáros világbajnokság mezőnyversenyének győztesét, Mark Cavendish-t választották az év sportemberének Nagy-Britanniában. A nőknél a 800 méteres gyorsúszás világbajnoka, Rebecca Adlington nyerte a szavazást, amelyen több mint 800 sportújságíró adta le voksát.

    Svájcban Didier Cuche alpesi síző lett az év sportolója, a nőknél Sarah Meier Európa-bajnok műkorcsolyázó nyert.

    Nikola Karabaticot, a francia kézilabda-válogatott és a Montpellier átlövőjét választotta a L,Equipe című szaklap a bajnokok bajnokává Franciaországban. A nemzetközi rangsorban Karabatic negyedik lett, az első helyen Lionel Messi, az FC Barcelona labdarúgója végzett.

    A szerb Novak Djokovic és a cseh Petra Kvitova a 2011-es év világbajnoka a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél (ITF).

    Karim Benzema, a Real Madrid csatára az Év francia labdarúgója a France Football magazin szavazásán.

    Vivian Cheruiyotot, az 5000 és a 10 000 méter világbajnokát, illetve Patrick Makaut, a maratonifutás világrekorderét választották az év atlétájává Kenyában.

    Sorozatban harmadszor választották az év sportolójának Belgiumban Philippe Gilbert országúti kerékpárost.

    David Alaba, a Bayern München 19 éves középpályása lett az év labdarúgója Ausztriában. A szavazáson Szabics Imre, a magyar válogatott és a Sturm Graz csatára hatodik lett.

    Dirk Nowitzkit, a Dallas Mavericksszel NBA-bajnok kosárlabdázót és Magdalena Neuner világbajnok sílövőt választották meg Németországban az év legjobb férfi, illetve női sportolójának.

    Lionel Messi, a spanyol bajnokságban és a Bajnokok Ligájában egyaránt címvédő FC Barcelona labdarúgócsapatának támadója érdemelte ki az év sportolója címet Argentínában.

    A Manchester City elefántcsontparti légiósa, Yaya Toure lett az év labdarúgója az afrikai kontinensen.

    Sorozatban nyolcadik alkalommal teniszező bizonyult a legjobb európai sportolónak a kontinens hírügynökségeinek választásán: ezúttal Novak Djokovic végzett az élen.

    A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) szerint a teniszező Novak Djokovic és a sífutó Marit Björgen volt az év legjobb sportolója.

    Patrick Chan világbajnok műkorcsolyázót választották az év sportolójává Kanadában.

Forrás: http://mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top