Close

NGM: Kedvező változások a szerzői jogdíjak területén

Kedvezően változik a szerzői jogdíjak szabályozása, miután a díjszabások felülvizsgálatánál az érdekképviseleti szervezetek a korábbinál nagyobb beleszólási lehetőséget kaptak, a szállodáknál és a panzióknál pedig jövőre a díjemelés szintje nem haladhatja meg a 2010. évi infláció mértékét, maximum 4,9 százalék lehet – közölte hétfői közleményében a nemzetgazdasági tárca.

    A vendéglátó és a szálláshelyi szolgáltatások vállalkozóinak évek óta komoly problémát okoz a szerzői jogdíjak rendszere – írja az NGM. Emlékeztetnek rá, hogy a tárca kezdeményezésére a kormány 2011-ben is több olyan intézkedést hozott, amely a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkenti. Ennek a folyamatnak a részeként került sor a Szerzői jogi törvény módosításában a vállalkozók számára kedvező döntések meghozatalára.
    A szellemi tulajdonra vonatkozó egyes jogszabályok módosításakor a zeneszolgáltatás jogdíjához kapcsolódóan több mint 23 ezer vendéglátó egység, 2200 kereskedelmi szálláshely (szállodák, panziók, kempingek) valamint 38 ezer egyéb szálláshely (falusi szálláshely, vendégszoba, vendégház) érintett.
    A Szerzői jogi törvény (Szjt) korábban magas küszöbértékeket határozott meg a díjszabás tervezetek véleményezési jogosultságához. A jelentős felhasználók számára 10 százalékos volt a küszöbérték, ez az összes, adott díjszabásra vonatkozó befizetett díjak 10 százalékát elérő felhasználók körét jelentette. A felhasználói érdekképviseleti szervezetek esetében pedig 25 százalékos. Ez a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a felhasználói oldal javaslatait érdemben a díjtételek nagyságának meghatározásánál nem vették figyelembe.
    Az Szjt módosítása szélesebb körben teszi lehetővé a díjszabástervezetek véleményezését, a jelentős felhasználóknál pedig 10-ről 5 százalékra, míg a felhasználói érdekképviseleti szerveknél 25-ről 10 százalékra csökkent a véleményezési jogosultság küszöbértéke. Így a több mint 63 ezer vendéglátó, illetve szálláshelyet adó egység valós esélyt kapott véleménye továbbítására önállóan vagy érdekképviseleti szervezetén keresztül – áll a közleményben. 
    Az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tevékenységét felügyelő Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) a törvénymódosításhoz kapcsolódóan a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára 2012. évre a 2200 kereskedelmi szálláshelyből mintegy 850 szállodánál a szobaszám sávokhoz mért díjtételemelés felső határát a 2010. évi infláció mértékére, 4,9 százalékra határozta meg (a tervezett 5; 5,3; 5,6; 7,8 százalék helyett).
    A törvény módosításával a kormány döntése szükséges olyan díjszabás jóváhagyásához, amely az előző évi inflációt meghaladó mértékű jogdíjemelést tartalmaz vagy a fizetésre kötelezett felhasználók körét bővíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top