Close

FT: globális depresszió, atlanti összeomlás követné az euró felbomlását

Elhúzódó globális gazdasági depresszió és az észak-atlanti pénzügyi rendszer összeomlása követné az euróövezet esetleges felbomlását – írta a csütörtöki Financial Timesban egy vezető pénzügyi szakember.
Willem Buiter, a Citi bankcsoport főközgazdásza szerint a valutaunió szétesése „kaotikus” körülmények közepette menne végbe, akkor is, ha a felbomlás csak részleges lenne, és egy vagy több, költségvetési és versenyképességi szempontból gyenge tagállam távozásával járna.
Buiter szerint a teljes körű felbomlás, amelynek nyomán az euróövezetből egy „kiterjedtebb Deutschmark-zóna és mintegy tíz nemzeti valuta” jönne létre, súlyos zűrzavarhoz vezetne, és nem a jelenlegi politikai, gazdasági és jogi kötelezettségek tervezett, rendezett, fokozatos leépítését jelentené.
Ha Spanyolország és Olaszország távozna, már az is rendszerszintű fontossággal bíró pénzügyi intézmények összeomlását okozná az Európai Unióban és Észak-Amerikában, és ezt többévi globális gazdasági depresszió követné – írta a közgazdász.
 
Forrás:gke/egr MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top