Close

Németh Zsolt: magyar konzulátus nyílt Laoszban

Megnyílt az első magyar tiszteletbeli konzulátus Laosz fővárosában, Vientiánban; jó esély van a két ország közötti kapcsolatok fejlődésére – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium államtitkára.
    Az államtitkár szerdán, négynapos laoszi látogatása végén az MTI-nek nyilatkozva kifejtette, a magyar-laoszi kapcsolatoknak erős kulturális gyökerei vannak, hiszen négy laoszi miniszterhelyettes és az ázsiai ország parlamentjének több tagja is Magyarországon tanult. Laosz nagyon nyitott az együttműködésre Magyarországgal, amelynek „megvannak a gyökerei a múltban is” – tette hozzá.
    Németh Zsolt közölte, látogatása alkalmával mások mellett találkozott Thonglun Sziszulit miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel és Pani Jathotu házelnökkel. A két ország külügyminisztériuma között együttműködési megállapodás jött létre, amellyel intézményesül a külügyi konzultáció rendszere.
    Emellett egyeztettek az Ázsia-Európa találkozó (ASEM) előkészítéséről, amelynek 2012 novemberében Laosz lesz a házigazdája – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a tervek szerint az eseményen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.
    Németh Zsolt emlékeztetett, az ASEM külügyminiszteri értekezletét, amely az első félévi magyar soros EU-elnökség egyik legjelentősebb külpolitikai rendezvénye volt, júniusban tartották Gödöllőn. 
    Mint mondta, 2012 első felében szemináriumot szerveznének a Duna-stratégiában érintett és a Mekong folyó régiójában található országok között, és a két térség közötti együttműködési megállapodást a jövő novemberi ASEM csúcstalálkozón írhatják alá.Németh Zsolt arról is beszámolt, hogy jövőre lesz a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulója, amelyről politikai, üzleti és kulturális tartalmú rendezvényekkel emlékeznek meg.
 
Forrás:bbkr/bpg MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top