Close

Szálló por – Intézkednek a labdarúgók és a hokisok

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) versenybizottsága hamarosan intézkedik azzal kapcsolatban, mi a teendő a szabadtéri mérkőzések megrendezésénél, ha az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) jelzése szerint a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít.
    Studniczky Ferenc, az MLSZ versenybizottságának elnöke az MTI-nek szerdán elmondta: az általa vezetett testület hamarosan kialakítja álláspontját.
    „Egy teljesen új helyzettel szembesülünk, ezért konkrétumokról nem tudok beszámolni” – jegyezte meg Studniczky, aki korábban a másik érintett sportág, a jégkorong első embere volt hét éven át, egészen 2010. június 11-ig.
    Lévai József, az MJSZ versenybizottságának vezetője jelezte: a jövő héten lesz elnökségi ülés, ott szóba kerül az ügy. Kitért rá, hogy nincs szabály a szabadtéri mérkőzések, edzések megtartásának tiltására.
    Az OKI keddi megállapítása szerint a múlt heti szmogriadó után 11 településen 
a levegő minősége még „kifogásolt”, így a térképen zöld színnel szerepel Tatabánya, Esztergom, Várpalota, Székesfehérvár, Budapest, Százhalombatta, Tököl, Dunaújváros, Salgótarján, Kazincbarcika és Sajószentpéter. 
    Az OKI és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egy hete közzétett, közös felhívásában azt ajánlja, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít. A sportért és az egészségügyért felelős államtitkárság, valamint az intézet felhívta a sportági szakszövetségek, a sportegyesületek, az iskolák és tanintézetek figyelmét, hogy ne tartsanak szabadtéri edzéseket, versenyeket, sportfoglalkozásokat ott, ahol a levegő szennyezettsége a szmogriadó tájékoztatási fokozatának a küszöbértékét elérte vagy meghaladta, vagyis a narancssárga vagy piros színnel jelölt településeken.
A Nefmi és az OKI a közleményében kiemelte: a tájékoztatási fokozat azt jelenti, hogy a légszennyezettségi szint olyan küszöbértéket ért el, illetve lépett túl, melynek rövid idejű hatása is veszélyt jelent a lakosság egyes, különösen érzékeny csoportjaira,  például a gyermekekre, az időskorúakra és a krónikus betegekre. 

Sportolás közben a belélegzett szennyezőanyag mennyisége egységnyi idő alatt a gyorsabb légzés miatt a sokszorosára növekedhet, az egészségügyi ártalmakat kritikus mértékben fokozva – tették hozzá.
 
Forrás:spi/sag MTI 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top