Close

Végtörlesztés – Az NGM szövetségest lát a Hiteltársulásban

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szövetségest lát a Hiteltársulás nevű civil kezdeményezésben, hiszen közös a cél: megoldást találni az egymillió bajba jutott, devizahitellel rendelkező háztartás helyzetére – közölte a tárca hétfőn, miután Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter találkozott Doubravszky Györggyel, a társulás alapító-vezetőjével.

    Az NGM közleménye ismerteti: a tárca és a Hiteltársulás civil kezdeményezés közös munkacsoportot alapít, hogy egy kosárba gyűjthessék a bajba jutott devizahiteleseken segítő megoldásokat – egyebek között erről esett szó a hétfői találkozón. A felek megállapodtak abban, hogy nincs egy üdvözítő megoldás, ezért áttekintették az eddig meghozott intézkedéseket, illetve azok eredményeit, valamint szóba kerültek újabb, a devizahiteleseket érintő lehetséges lépések is. 
    A tárcavezető és a társulás vezetője megállapodtak abban, hogy folytatják a közös gondolkodást – tartalmazza a közlemény.
    A Hiteltársulás nonprofit civil szerveződés, amely 2011. október 6-án indult, céljuk, hogy a beszerzési társulásokhoz hasonlóan összegyűjtsék a devizahitelesek igényeit. A civil kezdeményezést az felismerés hívta életre, hogy hiába van lehetőség fix árfolyamon lezárni a devizahitelt, ha ahhoz nem társul kedvező forinthitel. Erre találhatna megoldást a közösség azzal, hogy a lehető legtöbb hiteles igényét összegyűjtve kedvező feltételű hitellehetőséget próbál találni a tagoknak. A Hiteltársulás már több mint 14 ezer hitelest tömörít 171 milliárd forintnyi becsült hitelösszeggel. 
    Doubravszky György az MTI-nek hétfőn reggel azt mondta: a megbeszélésre egy konkrét javaslatot is visz arról, hogy az államnak létre kellene hoznia egy új bankot, amelyet tőzsdére lehetne vinni. Hozzátette ugyanakkor, elégedett lenne, ha elvi döntés születne valamilyen, a devizahiteleseket segítő valós megoldásról, és megegyeznének arról, hogy szakértői munka folyik a továbbiak kidolgozásáról. Úgy fogalmazott: nyitottan mennek a tárgyalásra. 
    A nemzetgazdasági miniszterrel folytatott megbeszélést követően Doubravszky György az MTI-nek elmondta: bemutatta a bank koncepcióját; az elképzelés tetszett a miniszternek, ugyanakkor azt mondta, ne szeressenek bele az első megoldásba, legyen országos ötletbörze, ahol mindenki elmondhatja a konkrét javaslatát. Négyfős szakmai stáb alakul, amelyben ketten vesznek részt az állam, s ketten a Hiteltársulás részéről. Ezen a héten az lesz a feladat, hogy az internetes országos ötletbörzét megteremtsék – ismertette. Hozzátette: pénteken lesz egy egynapos rendezvény a tagok számára, amelyen a kormány részéről is lesz előadó. 
    Úgy gondolom, ha a banki oldal képviselői látják, hogy ez a két pólus – az állam és a civil szféra – szót ért, és már a megoldáson dolgozik, lehetnek olyan bankok, amelyek újragondolják a hozzáállásukat ehhez a kérdéshez – mondta Doubravszky György.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top