Close

Aggasztó hírek Svájcból: előretör a szélsőjobb

Déli tizenkét órakor (helyi és közép-európai idő szerint) befejeződött a svájci parlament két háza összetételének a megválasztása. Eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre, és várhatóan este hétig nem is fognak a sajátos választási számítási rendszer miatt.

A kétkamarás parlament, a szövetségi gyűlés alsóháza a nemzeti tanács, amelynek 200 tagját közvetlen, titkos szavazással választják négy évre arányos választási rendszerben. A felsőházba, a 46 tagú államok (kantonok) tanácsába a kantonok két, a félkantonok egy tagot választanak négy évre, a mandátumok a többségi szavazati elv alapján oszlanak meg.
A voksolás nagy kérdése, hogy a legutóbbi, azaz a 2007-es választáson is győztes jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) tovább javít-e négy évvel ezelőtti eredményén – az elnyert voksok 28,9 százalékán –, és túllépi-e a történelmi, 30 százalékos küszöböt. Az előzetes felmérések szerint erre megvan minden esélye, és ebben az esetben az alpesi országban az eddiginél is hangsúlyosabb idegen-, bevándorlás- és Európa-ellenes irányvonal lesz a mérvadó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top