Close

London kész az Olimpiára

London készen áll az Olimpiára, mondta Boris Johnson, a város polgármestere. A Brit főváros 1908 és 1948 után, immár harmadik alkalommal rendezheti meg a játékokat. Johnson nyilatkozatában kifejtette az Olimpiai Stadion, a sportesemények helyszínei és a tömegközlekedési hálózat is kész az olimpikonok és a nézők fogadására.

A tömegközlekedés fejlesztésébe 6,5 milliárd fontot fektettek, hogy a 33 helyszín között zavartalan legyen a közlekedés. A két leginkább érintett terület a vonat-és a metróhálózat. A földalatti vonalainak bővítése, fejlesztése 1 milliárd fontot emésztett fel. A fejlesztések természetesen nem állnak le az olimpia végeztével, a földalatti hálózat 2015-ig összesen 1738 új  metró-szerelvénnyel bővül.

A vonatközlekedés is nagy változásokon esett át az elmúlt években, hiszen néhány helyszín távol esik a kelet-londoni Olimpiai Parktól. A labdarúgó mérkőzések lebonyolítására szervezők Nagy-Britannia több vidéki nagyvárosát is bevonták. A csoportkörök mérkőzéseit Cardiff, Glasgow, Newcastle és Manchester stadionjaiban játsszák. A döntőben a felek az ikonikus Wembly Stadionban mérhetik össze erejüket.

A játékok után a létesítmények átalakulnak, hogy a mindennapokban is helyszínt biztosítsanak az Angol-sporteseményeknek. Az Olimpiai Stadion 80000 férőhelyes befogadóképességét a tervek szerint 25000-30000-re csökkentik és a jövőben egy rögbi, krikett, vagy labdarúgócsapat otthona lehet. A labdajátékok többségét a Kosárlabda stadionban -a  világ legnagyobb ideiglenes csarnokában rendezik meg. A szervezőknek kevesebb mint egy napjuk lesz arra, hogy a küzdőteret átalakítsák az adott sport szabályinak megfelelően. A csarnokot a játékok után teljesen elbontják, az ezer tonnás acélszerkezet elemeit más építkezéseken használják fel Anglia-szerte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top