Close

Brüsszelt már nem érdeklik a romák

A kiutasítások folytatódnak, az uniós kérésre módosított törvény is szabat kezet ad a hatóságoknak
Franciaország továbbra is szisztematikusan kiutasítja a romákat, és ezzel több ponton is megsérti az uniós jogszabályokat, fittyet hányva az Európai Bizottságnak tett ígéretére – figyelmeztet most közzétett jelentésében a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. A brüsszeli bizottság azonban sokat vesztett a harci kedvéből, és ezúttal a „nem a mi dolgunk” érveléssel próbálkozik.

– Nagyon reméljük, hogy az Európai Bizottság újra megvizsgálja a franciaországi helyzetet, és végre komolyan veszi a szerepét – mondta lapunknak Judith Sunderland, a Human Rights Watch elemzője, a tanulmány szerzője. Az emberi jogokért küzdő független szervezet egyáltalán nem ért egyet az EU megállapításával, miszerint a módosított, ez év júniusában hatályba lépett francia törvény immár tiszteletben tartja a vonatkozó uniós irányelvet: a jelentés ezt tételesen cáfolja. Ami a számokat illeti, a francia hatóságok csak az idei első negyedévben 4714 romániai és bulgáriai romát tessékeltek ki, szemben a tavalyi összesen 9500-zal.
Ám Brüsszelben megváltozott a hangnem. Az alapjogokért felelős EU-biztos, Viviane Reding tavaly valósággal nekiment Franciaországnak, amely szerinte csupán azért utasítja ki egy másik tagállam polgárait, mert egy etnikai kisebbséghez tartoznak.
– Azt hittem, Európának a második világháború után nem kell újra ilyen helyzetet megélnie – tett nagy vihart kavaró kijelentést.
www.nol.hu/Pócs Balázs

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top