Close

Megnyílt a 20. Budavári Borfesztivál

Fazekas Sándor szerint újjáépítés zajlik a mezőgazdaságban, így a szőlészetekben és borászatokban is.

    A vidékfejlesztési miniszter a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivált megnyitva beszélt erről szerda este, hozzátéve: a minisztérium elsődleges célja, hogy gyümölcsözővé tegye az ágazatot. Az erőfeszítések sikerét pedig jól mutatják például a borversenyeket elért előkelő helyezések – mondta. 
    A miniszter fontos eredményként megemlítette a tokaji kutatóintézet újbóli megnyitását is, illetve azt, hogy a tokaji borvidék továbbra is a nemzetközi szinten elismert, kiemelkedő bortermelő területek között tudhatja magát. 
    René Roudaut, Franciaország Magyarországi nagykövete köszönetét fejezte ki a fesztivál szervezőinek, hogy a kerek évfordulón éppen Franciaországot választották az esemény díszvendégének. 
    Roudaut dicsérte az eredményeket, amelyeket az elmúlt húsz év erőfeszítései hoztak a magyar borászatban mind a minőség, mind az export fejlesztését illetően.
    „A borászat nemcsak technológiai ismereteket, technikákat jelent, hanem kultúrát, egyfajta civilizációt: a bor eltéphetetlen szálakkal kötődik az élni tudáshoz – ebben pedig mindkét ország, Franciaország és Magyarország is jeleskedik” – mondta el Roudaut.
    A szerdától vasárnapig tartó fesztiválra Bordeaux-ból, Champagne-ból, Elzászból, a Loire-völgyből és Languedocból tíz pincészet érkezett, a Francia Kapcsolat bisztró pedig francia alapanyagokból naponta más-más jellegzetes helyi ételeket készít, és a Borfesztiválhoz kapcsolódóan a Francia Intézetben is több érdekes kulturális program lesz.
    Idén a villányi térség legjobb vendéglői is bemutatkozási lehetőséget kapnak, az ételekhez pedig minden este ismert villányi termelők kínálják boraikat.
    A magyar és francia borokon kívül további tizenhárom ország szőlőinek termését ismerhetik meg a látogatók, többek között olasz, osztrák, chilei, szlovén, görög és német borokat. A tavalyi díszvendégség után természetesen ebben az évben is jelen lesznek a határon túli magyar pincészetek.
    A Borfesztivál programjai nem csak a Várban zajlanak: a kulturális eseménysorozat péntek este a Művészetek Palotájában indul egy különleges gálakoncerttel.
    A fesztivál színpadán gazdag program várja a borkedvelőket, fellép többek között a Csík zenekar, a Ghymes, a Hot Jazz Band, a Benkó Dixieland Band vagy Micheller Myrtill és zenekara.
    A szervezők számos újdonsággal készültek a jubileumi eseményre: első alkalommal biztosítanak ingyenes vezetéknélküli internetet, valamint androidos és iPhone-okostelefonokra egy olyan Borfesztivál-alkalmazást, amely segít az eligazodásban. Az esetleges záporokra is felkészültek: egy kóstolójegyért cserébe esőkabátot vásárolhatnak a látogatók.
 
Lásd még:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top