Close

Magyarul és angolul is bejelentették a vonatok érkezését aktivisták Párkányban

A hivatalos szlovák nyelvű információ után megafonnal magyarul és angolul is bejelentették kedden a párkányi vasútállomáson a vonatok érkezését a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái.

    Az eseményről videó is készült, hogy népszerűsítse a kettős nyelvhasználatot – írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.
    Az akció szervezői felhívják a figyelmet arra, hogy Párkány városa 73 százalékban magyar ajkú, s évente több ezer külföldi turista keresi fel  – ennek ellenére a Szlovák Vasutak nem veszi a fáradságot arra, hogy az államnyelven kívül más nyelven is kommunikáljon klienseivel.
    „A vasútállomáson civilek évtizedek óta először köszöntötték magyarul és angolul is az utasokat. Egy toleráns, európai társadalomban ez nem a civilek, hanem az állam dolga lenne!” – üzenték a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái.
    A Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport először augusztus elején adott magáról hírt, amikor tagjai egyebek közt Párkányban, Zselízen, Rimaszombatban és Tornalján ragasztottak ki matricákat olyan közfeliratokra, helységnévtáblákra, ahol szerintük hiányzott a magyar felirat.
    „Hol marad a magyar felirat? Az egynyelvűség tiszteletlenség! Ez egy többnyelvű ország!” – állt a matricákon. 
    „Olyan felvidéki aktivisták vagyunk, akik nehezményezik, hogy a magyar nyelv mindinkább háttérbe szorul Dél-Szlovákiában, pedig anyanyelvünk vizuális és verbális használatára törvény adta jogunk van. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a dél-szlovákiai vállalkozók egy része nem tiszteli meg magyar ajkú ügyfeleit azzal, hogy anyanyelvükön is megszólítja őket – ezen az európaiatlan és diszkriminatív gondolkodásmódon szeretnénk változtatni” – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport Facebook-oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top