Close

Domokos: az államháztartás 2010. évi hiánya nem volt választási évre jellemző

A központi költségvetés tavaly „kézben tartott” volt, nem jellemezte a korábbi választási évek elszabadult hiánya, ezt tükrözi a 889,5 milliárd forintos deficit – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elnök közölte: két kormányzati ciklushoz kapcsolódott a 2010. évi költségvetés ellenőrzése, amelynek nem volt célja a gazdasági folyamatok célszerűségi, eredményességi aspektusból való értékelése.  
Az eredeti 2010. évi költségvetési törvény a központi költségvetés hiányát 870,3 milliárd forintban állapította meg, a teljesítés 889,5 milliárd forint lett pénzforgalmi szemléletben, ami azt jelenti, hogy a deficit 19,1 milliárd forinttal több az előirányzatnál.
Ugyanakkor az önkormányzati rendszerben a kialakult 232 milliárd forint összegű deficit jóval meghaladta a tervezett 190 milliárd forintos előirányzatot. Így az államháztartás összes hiánya pénzforgalmi szemléletben 1.121,5 milliárd forint lett, 61,1 milliárd forinttal nagyobb az eredetileg tervezettnél.
Becker Pál, az ÁSZ főigazgatója a kintlevő állami adóbevételek „ijesztő” nagyságáról beszélt: a hátralékok 15 százalékkal 1.900 milliárd forintra nőttek 2010-ben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top