Close

Szeptember 1-től igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya

Az agrárszektorban működő kis- és középvállalkozókat támogatni hivatott folyószámlahitel keretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa pedig 25 millió forint; a konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít – mondta el Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára ugyanitt kijelentette, ez a támogatás egy kifejezetten versenyképes, a gazdálkodók számára előnyös hitelkonstrukciót tesz lehetővé. Hozzáfűzte, a konstrukcióban sikerült olyan megoldást találni, amely segíti az esetlegesen fedezetproblémákkal küszködő gazdálkodók hitelhez jutását.

Fazekas Sándor szavai szerint az Agrár Széchenyi Kártya igénylésével egy új korszak kezdődik a magyar mezőgazdaság történetében. Egy olyan új eszközről és hitellehetőségről van szó, amely segít visszaállítani a magyar agrárium gazdasági erejét – mondta a miniszter. Az elképzelés megvalósításához az előző kormányok esetében hiányzott a szándék, a nemzeti együttműködés kormánya a Vidékfejlesztési Minisztériummal közösen ért el eredményt ebben a vonatkozásban, elkötelezettségét tettekkel is bizonyította – emelte ki.
Fazekas Sándor röviden összefoglalta az Agrár Széchenyi Kártya lényegét, miszerint a kormány ezzel az agrárszektorra szabott egyedi hitellehetőséggel a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad-, és halgazdálkodással foglalkozó őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások pénzügyi helyzetén kíván segíteni. Kifejtette: az egy, kettő, vagy három éves lejáratú folyószámlahitel hitelkeretének összege minimum 500 ezer forint, felső határa pedig 25 millió forint; a konstrukcióhoz a magyar állam 2 százalékos kamattámogatást és kezességi díjtámogatást biztosít. Az Agrár Széchenyi Kártya szeptember elsejétől igényelhető – tette hozzá.
Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, a mezőgazdaság olyan ágazat, amely folyamatos finanszírozást kíván. Úgy fogalmazott, a banki hitelezés környezeti változásai mindenképpen igénylik, hogy a magyar kormányzat hatékony eszközökkel támogassa a gazdálkodókat. Ilyen eszköz az Agrár Széchenyi Kártya – mutatott rá.
Kiemelte: ez a támogatás egy kifejezetten versenyképes, a gazdálkodók számára előnyös hitelkonstrukciót tesz lehetővé. Hozzáfűzte, a konstrukcióban sikerült olyan megoldást találni, amely segíti az esetlegesen fedezetproblémákkal küszködő gazdálkodók hitelhez jutását.
Feldman Zsolt kedvezőnek nevezte azt a hitelmaximumot, amelyhez a termelők hozzájuthatnak. Elmondta azt is: a kormány az idén 600 millió forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya kamat- és kezességi díjtámogatására.
Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, az Agrár Széchenyi Kártyát országszerte, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a területi kereskedelmi és iparkamarák, valamint a KA-VOSZ több mint 100 irodájában lehet igényelni.
Megemlítette: egyelőre az OTP és a Volksbank kapcsolódott be az Agrár Széchenyi Kártya  hitelfolyósításba, a későbbiekben folyamatosan csatlakozni fognak a programban részt vevő további pénzintézetek.
A vezérigazgató hangsúlyozta, az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció kialakításánál figyelembe vették az agrárszektorra vonatkozó szigorú uniós támogatási szabályokat.
Az Agrár Széchenyi Kártyáról bővebb információt itt talál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top