Close

Radicová: Szlovákia utolsóként kíván csatlakozni a második eurós mentőcsomaghoz

Szlovákia az euróövezet utolsó országaként fogja csak jóváhagyni a második mentőcsomagot Görögország megsegítésére – jelentette be Iveta Radicová, szlovák miniszterelnök hétfőn a koalíciós pártok vezetőinek tanácskozása után Pozsonyban.

    Az így nyert időt a négypárti szlovák kormánykoalíció további tárgyalásokra kívánja felhasználni. Az egyik koalíciós párt, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) ugyanis ellenzi a megállapodást és Görögország újabb megsegítését. Az SaS szavazatai nélkül a koalíciónak a parlamentben pedig nincs meg a megfelelő többsége a segélycsomag módosításainak keresztülvitelére.
    „Konkrét dátumról ebben a pillanatban felelőtlenség lenne beszélni” – válaszolta Radicová arra a kérdésre, mikorra várható a szlovák parlament szavazása a második mentőcsomagról.
    Radicová leszögezte: Pozsony úgy látja, hogy Szlovákia szempontjából még nincsenek kialakítva azok a feltételek, amelyek lehetővé tennék, hogy támogassa Görögország új megsegítését és a mentőcsomag módosításait. Emlékeztetett: az Európai Unió júliusi csúcstalálkozóján is felhívta partnerei figyelmét arra, hogy a szlovák kormánykoalíció ebben a témában nem egységes, s ezért a döntéshez időre van szüksége. 
    Richard Sulík és pártja az SaS azt állítják, hogy a második mentőcsomag összegének emelése felesleges pénzkidobás, Görögországot hagyni kellene csődbe jutni, majd kizárni az euróövezetből.
    Ivan Miklos pénzügyminiszter, illetve a további három koalíciós párt – bár a megoldást nem tartják ideálisnak, s úgy vélik, nehéz a további fejleményeket megjósolni – álláspontja szerint viszont nagyon súlyos következményei lehetnének annak, ha Szlovákia most nem lenne szolidáris a többi euróövezeti állam lépésével és döntésével. Ugyanakkor Görögország csődje rendkívül negatív hatással, s politikai következményekkel járna az egész euróövezetre, beleértve Szlovákiát is – állítja Miklos. 
    Sulík a koalíciós tanácskozás után azt mondta: elégedett az eredménnyel. Szerinte Pozsonynak nem kell elsietnie semmit, előbb ki kell várni, miben egyezik meg az euróövezet többi tagja, s elég csak azután lépni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top