Close

A rák, mint betegség

Megdöbbentő, de statisztika mutatta ki, hogy világszerte évente 7 millió ember haláláért felelős a rák. 35 ezer ember veszti életét e betegség miatt évente Magyarországon. Ezek hihetetlen számok, de sajnos valósak.  

Nem is gondolnánk, de a körülöttünk élő emberek valamelyike már küzdött vagy éppen küzd ezzel a betegséggel. Azonban azoknak sem könnyebb megbirkózni a problémával, akik nem közvetlenül érintettek ebben, „csak” valamely hozzátartozójuk daganatos beteg.
Ilyen esetben a „hozzátartozó” lelkét éppúgy felőrli, mint a betegét. Mégsem mutathatja magát gyengének, hiszen honnan merítene akkor a beteg erőt a felépüléshez? A lelkierő nagyon fontos szerepet játszik a gyógyulásban. 
Közismert tény, hogy naponta 100 rákos sejt támadja meg szervezetünket, azonban immunrendszerünk ezek ellen megvéd. De mi történik akkor, ha immunrendszerünk valamilyen okból legyengül? A sejtek elszaporodnak, s már nem lesz képes védelmet nyújtani. 
A rák kialakulásának számos oka lehet. Egyrészt valamilyen környezeti ártalom, például dohányzás, helytelen táplálkozás, sugárhatások. Másrészt lehet lelki eredetű, illetve stressz hatások is legyengíthetik szervezetünket annyira, hogy immunrendszerünk védelme már nem megfelelő.
Éppen ezért annyira fontos, hogy figyeljünk testünkre, lelkünkre egyaránt! 
Az apró jelek felett sem szabad elsiklanunk, hiszen az idejében felismert rákos megbetegedés gyógyítható.
Ezért is ajánlott évente egy rákszűrésre elmenni. 
A rossz hírrel való szembesülés után sem hagyhatjuk el magunkat. 
A műtét, sugárkezelés illetve kemoterápia mellett nagyon fontos a lelkierő, hiszen ez lehet a gyógyuláshoz vezető út. Kimutatták, hogy azok a betegek, akik bizakodva álltak gyógyulásukhoz, sokkal nagyobb arányban gyógyultak meg, mint a lelkileg megtörtek. 
Persze nagyon nehéz egy ilyen helyzetben erősnek maradni, szükség van szeretteink támogatására is, hiszen ebből lehet energiát meríteni. 
Mindenki fejében felmerülnek kérdések, aggodalmak.
A leggyakoribbak, amelyek egyből eszünkbe juthatnak, hogy örökölhető-e, fertőző-e, valamint létezik-e családi rákhajlam
Arra a kérdésre, hogy örökölhető-e a rák a válasz igen.
Azonban nem olyan egyszerű, vissza kell vezetni mindezt a genetikára. Az embernek 46 kromoszómája van, 23 pár, 23 anyai és 23 apai. Az örökletes rákot okozó gének vagy az apai, vagy az anyai ágon örökölhetők. Felmérések szerint minden tizedik, maximum huszadik daganat lesz örökletes. 
A második kérdésre, hogy fertőző-e a válasz nem.
Azonban, ha átfogalmazzuk a kérdést, és azt tesszük fel: Fertőző ágens, vagy kórokozó lehet-e felelős a rákbetegségért? –  a válasz már igen lesz. Ebből adódhat a kérdés, hogy ez megelőzhető-e? Ismét igen a válasz. Ezért is fontos kivizsgálásra járni, hogy hamar észrevegyék a problémát. 
Létezik családi rákhajlam? Igen, létezik.
Csak e mögött nem mutatható ki sem fertőző ágens, sem gén. Ennek hátterében leginkább az életmód áll. A gyermek ugyanis szüleitől lesi el a mintát hogyan éljen, hogyan táplálkozzon, milyen életmódot folytasson. Mint tudjuk a rák kialakulásában nagy szerepet játszik életvitelünk. Ezek a tényezők legalább akkora jelentősséggel bírnak, mint az örökletes vagy a fertőzés útján terjedők. 
Figyeljünk tehát táplálkozásunkra, életvitelünkre! Éljük pozitívan életünket! Legyünk optimisták! Ne adjuk fel soha! Még akkor is, ha olykor-olykor nagyon nehéz gondtalannak tűnni. Gondoljunk arra, hogy mindez az életünket mentheti meg. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top