Close

Liszt-év – Monteverdi-kórusfesztivál Vácon és Budapesten

Spanyol, román, szlovén és magyar kórusok előadásaiban csendülnek fel Claudio Monteverdi és Liszt Ferenc legszebb vokális művei a csütörtökön kezdődő IV. Nemzetközi Monteverdi Fesztiválon, amely budapesti és váci helyszíneken várja idén a látogatókat.

    A négynapos fesztivál a Kollár Éva karnagy vezette Budapesti Monteverdi Kórus és a Hartyányi Judit által dirigált váci Vox Humana Énekkar július 14-i, este hét órakor kezdődő hangversenyével kezdődik a váci Fehérek Templomában (Dominikánus Templom). A koncertsorozat gazdag válogatást nyújt Claudio Monteverdi világi és egyházi, valamint Liszt Ferenc vokális műveiből. A résztvevők emellett saját kórusirodalmuk legszebb darabjait is bemutatják – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.  
    A nemzetközi kórustalálkozó másnapján a vendég kórusoké lesz a főszerep. Este nyolc órától a spanyolországi Valenciából érkező Cor De Cambra Amalthea, a szlovéniai Izolát képviselő Coro Misto Haliaetum, valamint a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus töltik be énekével a váci templomot. A Budapesti Monteverdi Kórus névadójának tiszteletére rendezett fesztivál idei kiegészítő rendezvényeként a résztvevő énekkarok egy közös zenei műhelyben vitatják meg a korszakalkotó olasz zeneszerző, valamint Liszt Ferenc motettáinak előadási kérdéseit.
    A kórusok Monteverdi- és Liszt-művek közös előadásával is emlékeznek a két komponistára. A július 16-i ünnepi hangversenyre a budapesti Avilai Szent Teréz Templomban kerül sor, ahol este nyolc órától egyebek között Monteverdi Cantate Domino, és Liszt Ferenc Ave maris stella című kompozíciói csendülnek fel.
    A rendezvény vasárnapi zárásaként a fesztivál kórusai nagyszabású szabadtéri hangversennyel mondanak köszönetet Vác lakóinak, akik a város terein és utcáin is élvezhetik a világi dallamokat. A rendezvény védnöke Szőnyi Erzsébet Kossuth-díjas zeneszerző, Fördős Attila, Vác polgármestere, Beer Miklós püspök és Horváth Zoltán plébános. A fesztivál hangversenyeire a belépés ingyenes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top