Close

Öntözés lámpafénynél

Hőség – Ha nagyobb a földlabda, ritkábban kell locsolni

Aki muskátlit vagy hasonlóan nagy vízigényű növényt tart, megtapasztalhatja, hogy nyaranta sokat számít a földkeverék és az, hogy mekkora földtömegben él a növény.

A speciális muskátliföld sok vízmegkötőt tartalmaz, az ilyen talaj lassan szárad ki. Míg az egyszerű virágföldben a melegebb napokon akár kétszer is öntözni kell. Külön kategóriát képviselnek a különleges öntözést vagy folyamatos tápoldatozást igénylők. Léteznek a tápanyagot lassabban átadó, többnyire a földbe szúrható rudacskák, tabletták. Sokan használnak folyadék vagy vízben oldódó por formájában árusított tápot. Ezek használatakor általában arra kell ügyelni, hogy ne érje a szirmot, levelet, mert a sóoldat foltot hagyhat. Más a levél-, permettrágya, ez kerülhet az egész növényre, arra azonban ügyelni kell, hogy húsz foknál melegebb időben és tűző napon ne használják. Ezért jobb, ha akár zseblámpa fénye mellett estefelé permeteznek.

Ha elegendő nedvesség áll a növények rendelkezésére, és a számukra megfelelő fényviszonyok közé kerültek, akkor a 30 fok feletti hőmérsékletben is szépen fejlődnek. A kertekben egyszerűbb ilyenkor jól locsolni, mint a szobában vagy a balkonokon.

Növényorvoslás közben szerzett tapasztalataim szerint a legtöbb hobbikertész rosszul becsüli meg növényei vízigényét. A napokban kerestem fel egy teraszain loncot, edényes gyümölcsfákat nevelő ismerősömet. Mutatták az ötliteres edényt, s mondták, ennyit kapnak naponta egyenként az estefelé csontszáraz föld lakói. A növények egyébként jó kondícióban voltak, de az ilyen nagy vízigényű zöldek számára ennek a vízmennyiségnek a többszöröse kell, ám ha elég nagy a földlabda, akkor elég 2-3 naponta öntözni. Míg az edényes növényeken általában spórolnak, addig a kertre ennek pontosan az ellenkezője igaz. Ezért is a sok moha a gyepen.

A kerti öntözésnek is létezik néhány aranyszabálya. A gyepet csak akkor érdemes locsolni, ha nagyon muszáj. A naponta vízhez juttatott fű elkényelmesedik, a gyökerei nem hatolnak a mélyebb rétegekbe, hogy vizet keressenek. A sekély gyökérzet miatt kényessé válik, s azonnal meglátszik, ha kimarad egy-egy öntözés. A már edzett, jó karban lévő gyep még ebben a nagy melegben is megelégszik heti egy-két alapos öntözéssel. Ilyenkor négyzetméterenként 10-20 liter vizet kellene kijuttatni. Ha tehetik, hajnali 3-5 órakor locsoljanak. Az öntözőfejek beállításakor ügyeljenek arra, hogy porlassza a vizet, ne csak egyetlen sugárban spricceljen.

A jövő héten a nyaraló mediterrán növényekről írunk.

 

Forrás: nol.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top