Close

Táblaügy: nincs előrelépés, a rendőrséghez fordul a kulturális tárca

Annak ellenére, hogy látszólag lecsengett a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport talapzata előtt törvénytelenül elhelyezett, Iorga-idézetet tartalmazó tábla körüli botrány, az ügy nem ért véget. Bár a kulturális minisztérium és a kincses város önkormányzata azóta túl van egy levélváltáson, az álláspontok nem közeledtek egymáshoz. A szaktárca ezért a Kolozs megyei prefektúrát kérte levélben a törvényesség helyreállítására, és a napokban rendőrségi feljelentést is tesz – tudtuk meg a kulturális minisztérium sajtóirodájától.

Mint arról beszámoltunk, Kelemen Hunor kulturális miniszter május végén hivatalos levélben szólította fel a kolozsvári polgármesteri hivatalt és Sorin Apostu polgármestert, hogy azonnal távolítsa el az akkor frissen elhelyezett táblát a Mátyás-szoborcsoport elől, az elöljáró azonban akkor nem reagált érdemben a felszólításra, ugyanis törvény szerint erre 30 nap állt a rendelkezésére.

Megmerevedett álláspontok

Debreczeni Hajnal, Kelemen Hunor kulturális tárcavezető sajtótanácsosa a Krónikának elmondta: Sorin Apostu időközben válaszolt a miniszteri felszólításra, azonban válaszlevelében továbbra is állítja: a Iorga-idézetet tartalmazó táblát már a szoborcsoport restaurálási terve is tartalmazza, ezért nincs abban semmi kivetnivaló. A polgármester annak ellenére ragaszkodik eredeti álláspontjához, hogy a kulturális tárca elküldte neki azt a dokumentációt, amelyből egyértelműen kiderül: csupán a műalkotás megnevezését tartalmazó négynyelvű táblára bólintott rá az Országos Műemlékvédelmi Bizottság és a kolozsvári önkormányzat, a Iorga-idézet nem szerepel a restaurálási dokumentációban. A minisztérium hivatalos álláspontja szerint az ezt tartalmazó tábla továbbra is törvénytelenül áll Kolozsvár főterén. Debreczeni Hajnal elmondta: tíz napja a kulturális tárca újabb felszólítást küldött a kincses város önkormányzatának és a polgármesternek, ám ezúttal Florin Stamatian Kolozs megyei prefektus is szerepel a címzettek között, akitől Kelemen Hunor a törvényesség helyreállítását kérte. A sajtótanácsos szerint a minisztérium a napokban a rendőrségen is feljelentést tesz. Megkeresésünkre László Attila, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere is úgy nyilatkozott: valószínűleg polgári per lesz a Iorga-idézetet tartalmazó tábla ügyéből.

Hallgatnak a hatóságok

A minisztérium rendőrségi panasza nem lenne az első az ügyben, május végén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ismeretlen tettes ellen tett büntetőjogi feljelentést a kolozsvári ügyészségen, mert hivatalos engedély nélkül helyezték el a táblát az A-kategóriás műemlékké nyilvánított Mátyás-szoborcsoport előtt. A rendőrség hivatalból elkezdte a nyomozást, azonban eredményekről még nem számoltak be. „Az égadta világon semmilyen választ nem kaptunk az ügyészségtől, a napokban személyesen bemegyek érdeklődni, mert azt feltételezzük, hogy el akarják altatni az ügyet” – válaszolta lapunknak Gergely Balázs, az EMNT közép-erdélyi regionális elnöke.
Mint ismeretes, Nicolae Iorga román történész „A csatákban győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult” sorait tartalmazó táblát május 23-án helyeztette el a Mátyás-szoborcsoport talapzata elé a kolozsvári önkormányzat, kiváltva ezzel az erdélyi magyar politikai és civil szervezet felháborodását és a magyar diplomácia megdöbbenését.  

Forrás: Krónika

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top