Close

Németh Zsolt: az alaptörvény nem kapott éles bírálatokat

Nem számít a médiatörvény elfogadása utánihoz hasonló külföldi bírálatokra a külügyi államtitkár a soros magyar elnökség lezárása után. Németh Zsolt a Kossuth Rádiónak elmondta: túl vannak az alaptörvény elfogadásán, amely nem kapott olyan éles bírálatokat.


Az elmúlt fél év, a soros elnökség munkáját illetően Németh Zsolt azt mondta: a célul kitűzött munkát becsülettel elvégezték. Mint mondta, a közeljövőben a magyar diplomáciát eddig jellemző felbolydulás csillapodni fog.

A külügyi államtitkár szerint az elmúlt félévben jobban megismerték az unió működését, személyes kapcsolatok alakultak ki. Most már tényleg teljes jogú tagjai vagyunk az uniónak – jelentette ki Németh Zsolt.

Az alaptörvény elfogadásáról szólva a külügyi államtitkár elmondta: szerinte a Velencei Bizottság megfogalmazott ugyan kritikákat, de megállapította, hogy az új alkotmány megfelel a nemzetközi, demokratikus elvárásoknak. Úgy látja, a médiatörvénnyel kapcsolatban megtapasztalt kritikák egyedülállónak számítanak, hasonlóra semmiképpen sem számít, vagyis a Velencei Bizottság jelentésére nem lehet felfűzni olyan támadásokat, mint a médiatörvény elfogadásakor.

Igaz, a Velencei Bizottság keményen fogalmazott a kétharmados törvényeket vizsgálva, és Németh Zsolt úgy véli, ezekre a törvényekre figyelem összpontosul majd, de „a reális értékelés kiindulópontját jól meg kell állapítani, és az mindenképpen kedvező az alkotmány szempontjából”.

Az amerikai külügyminiszter budapesti látogatása Németh Zsolt szerint azt jelzi, hogy Magyarország észrevehető szerepet tölt be az amerikai politikai döntéshozatalban, és a magyar fél törekvései között szerepel, hogy ebben a parlamenti ciklusban sor kerüljön Orbán Viktor és Barack Obama találkozására. Hogy ez eddig miért maradt el, erre a kérdésre azt mondta, az okot csak találgatni lehet, de az amerikai elnök a világ vezetőinek 95 százalékával még nem tudott találkozni, hiszen a programjába legfeljebb heti egy ilyen esemény fér bele.

 

mr1-kossuth.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top