Close

Fegyvert fogtak a tüntetők Szíriában

Fegyvert fogtak Szíriában a rendszer ellen tüntetők az ország központi vidékén, miután a hadsereg megtámadott több települést Homsz környékén – jelentették szemtanúk, akik kilőtt harci és szállító járművekről számoltak be hétfőn.

Ez az első eset, hogy a több mint két hónapja tartó tüntetések nyílt fegyveres ellenállássá változtak át. A felkelőknek géppisztolyaik és rakétagránátjaik vannak, és hevesen védik a lakóhelyüket. A hadsereg nem tudott bejutni ar-Rasztan és Talbisze városba – mondták aktivisták, hozzátéve, hogy mindkét oldalon vannak veszteségek. A hadsereg vasárnap reggel vette körül harckocsikkal a két települést, miután ott is tüntetések kezdődtek a rendszer ellen.

A szíriai állami hírügynökség szerint „terroristák” Talbiszében megöltek négy katonát, 14 másikat pedig megsebesítettek. A lakosok közül 11-en vesztették életüket.

A tiltakozások és reformkövetelések katonasággal való leverése azt bizonyítja, hogy Bassár el-Aszad elnök a nemzetközi közösség erőteljes rosszallása ellenére elszánta magát a rendszer és családjának négy évtizedes uralma megvédésére. Emberi jogi aktivisták szerint a népi elégedetlenség kitörése óta több mint ezer embert öltek meg a biztonsági erők az országban. A kormány azzal indokolja a hadsereg bevetését, hogy külföldről beszivárgott fegyveres terroristákkal kell felvennie a harcot. A tüntetések hétfőn is több városban folytatódtak, Deraaban tucatnyi embert letartóztattak.

Damaszkusz hétfőn azzal vádolta meg a nyugati hatalmakat, hogy a gyarmati rendszer visszaállítása a céljuk. Fajszal Mekdad külügyminiszter-helyettes kijelentése szerint az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia a korábbi hegemóniáját próbálja visszaszerezni az ENSZ felhasználásával, amikor a szíriai elnyomást elítélő biztonsági tanácsi határozatot készít elő.

MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top