Close

Orbán nem tartja a szavát – Kónya Péter lemondott

Orbán Viktor – ígérete ellenére – nem megy el a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Szövetségének hétfői ülésére, brüsszeli útjára hivatkozva. A szövetség elnöke, Kónya Péter a hír hallatán lemondott. A szövetséget csütörtökig biztosan Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke vezeti. 

 
A Facebookon pénteken megjelent levélben a volt elnök kifejti: „A mai napon a sztrájkbizottság tudomására jutott, hogy Orbán Viktor miniszterelnök – az előzetes ígéret ellenére – hétfőn mégsem tárgyal a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetekkel. Egyéb elfoglaltsága miatt a miniszterelnök állítólag csütörtökre tette át az egyeztetés időpontját” – áll a levélben. Majd így folytatja: „A kormány tervezett intézkedéscsomagjának elfogadhatóságával kapcsolatban olyan többségi vélemény alakult ki a sztrájkbizottságban, amely számomra emberileg nem vállalható. Hivatásos katonaként arra tettem esküt, hogy a Magyar Köztársaság függetlenségét, az állampolgárok jogait bátran, az Alkotmány és más törvények betartásával és betartatásával, a rám bízott katonák és fegyverek erejével, életem árán is megvédem. A sztrájkbizottság vezetőjeként, a résztvevő szervezetek vezetői által kialakított többségi véleményt kellett mindig képviselnem. Az elmúlt napokban és a mai napon kialakított többségi véleményt képviselni nem tudom, az a lelkiismeretemmel összeegyeztethetetlen. Mindig is a konfliktusok tárgyalásos rendezésének híve voltam, ugyanakkor olyan tárgyalást, ahol jégre viszik az egyik felet, míg a másik a száraz parton áll, támogatni nem tudok. Ezért a mai napon sztrájkbizottsági vezetői tisztségemről lemondok” – áll a Facebookon közzétett levélben.
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke megerősítette a lemondás hírét. A Hírszerzőnek elmondta, hogy péntek délelőtt közölte a korábbi elnök velük a hírt, majd kivonult az ülésről. Árok Kornél azt is elmondta, hogy végül meggyőzték őt, vállalja el  az elnökséget, egyelőre csütörtökig szól a mandátuma, utána majd meglátja. Szerinte a volt FRDÉSZ elnöknek elege lett a kormány hitegetéséből, az „értelmetlen tárgyalásokból”, ő a „radikálisabb” vonalat képviseli. Árok bízik abban, hogy visszavonulása ellenére számíthat Kónya kapcsolataira és szakmai tapasztalataira.
Mint ismeretes, Pintér Sándor belügyminiszter kedden, a kormányülést követően arról tájékoztatta a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fórumának érdekképviseleti tagjait, hogy a kormány, kisebb módosításokkal, elfogadta a szolgálati nyugdíjasokat és szolgálati nyugdíjrendszert érintő, a szakszervezetekkel egyeztetett belügyminiszteri előterjesztést. A koncepció részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök, az országos parancsnokok bevonásával, 2011. május 30-án, személyesen egyeztet a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top