Close

Forgács Péter a Győri Nemzeti Színház igazgatója

Győr, 2011. május 27., péntek (MTI) – Forgács Pétert választotta a Győri Nemzeti Színház igazgatójává pénteki ülésén a megyei jogú város közgyűlése.

Egyedül a teátrumot jelenleg megbízott vezetőként irányító Forgács Pétert terjesztették személyi javaslatként a testület elé, ahol egyhangú szavazással 22 voksot kapott. Az új vezető megbízatása július 1-jétől 2016. január 31-ig szól.
A másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt, a győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.
A közgyűlés ülésén egyik induló sem kívánt felszólalni, képviselői kérdés, hozzászólás sem érkezett. A szavazás eredményének kihirdetése után Eperjes Károly elsietett a győri városházáról, míg Forgács Péter újságíróknak azt mondta, nagyon elfáradt, mert „nagyon sokáig tartott ez az egész huzavona”. Az eredmény szavai szerint önmagáért beszél, akárcsak a szakmai bizottság támogatása.
„Gyakorlatilag készen vagyok, hiszen már az utcán van a műsortervem, és próbáljuk a következő évadot” – mondta, utalva arra, hogy terveit már korábban nyilvánosságra hozta.
A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották. Borkai Zsolt polgármester korábban arról beszélt az MTI-nek, hogy olyan színházat szeretnének Győrött, „ahová szívesen járnak az emberek, ahova nagyon sokan el akarnak jutni, nemcsak a győriek, a Győr környékiek, olyan teátrumot, amely nézői oldalról rendkívül sikeres”.
A győri közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel – a Kisalföld című lap beszámolója szerint 7:1 arányban – Forgács megválasztását támogatta. Eperjes Károly egy héttel ezelőtt az MTI-nek elküldött közleményében vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát.
Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöke csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: az általa vezetett szervezet szakszerűtlennek tartja és visszautasítja az Előadóművészeti Tanács azon lépését, hogy ígérete ellenére nem kért fel újabb személyt a bírálóbizottságba, miután delegáltjuk, Oberfrank Pálnak, a veszprémi teátrum igazgatójának testvére, Oberfrank Péter érintetté vált Eperjes Károly igazgatói pályázatának elkészítésében, ezért lemondott bizottsági tagságáról.
Az 1957-ben született Forgács Péter 1981-től a szegedi Nemzeti Színház, 1982-től a Thália Színház, 1991-től az Arizona Színház, 1994-től az Operettszínház, majd a Győri Nemzeti Színház tagja. Számos sikeres színdarabban, musicalben játszott, és az utóbbi években rendez is. 2007-2008-ban, majd 2011-től a győri Nemzeti Színház megbízott igazgatója volt. Énekes-színészi munkásságáért eMeRTon-díjat (1992, 1998), Kisfaludy-díjat (2005) és Jászai Mari-díjat (2006) kapott.

Forrás:MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top