Close

Öt Templom Fesztivál

2011. május 12-16.
Győr-Újváros

Öt nap, öt templom, öt vallás…

A hatodik alkalommal megrendezendő Öt Templom Fesztivált szervezői az őszről előrehozták tavaszra. Az időpont új, de a helyszínek a tematika és a vendégváró, templomajtó nyitogató szeretet a régi. Megtartva a régi hagyományokat, lesznek zeneiskolai koncertek, városjáró építészeti séták, művészettörténeti előadások, magyarázó istentiszteletek, koncertek és színházi előadások.

 
 
Hagyományteremtő szándékkal indítják útjára az idei évben az angyal témakörére épülő tudományos konferenciát. A fesztivál öt napjának mindegyikére jut, templomi környezetbe illő alkalmi koncert. A hétvégén Matija Solce, a prágai DAMU tanára érkezik nemzetközi kurzusának növendékeivel, hogy a görög katolikus templom udvarán megnyissák alkalmi „lélekvendéglőjüket”.
Csütörtökön Fehérváry Lilla és Kátai Zoltán ad Mária-énekekből és pünkösdi imádságokból összeállított alkalmi koncertet a görög katolikus templomban, pénteken a Szent Efrém Férfikar, Bubnó Tamás vezetésével a Kossuth utcai katolikus templomban lép fel, szombaton a Custos Viol Consort és a Régizene együttes először játszik együtt a fesztiválszervezők kérésének eleget téve. Vasárnap a zsinagógában egy újabb premier, „Én nem tudom mit hoz a holnap…” címmel a Budapest Bár kiegészülve Sebestyén Bálinttal, a Győri Balett magántáncosával lép a közönség elé új színházi műsorával. A református templomban vasárnap este Ferenczi György és a Rackajam, hétfőn, a fesztivál zárásaként a Kányádi Sándorral kiegészült Kaláka együttes koncertezik.
 
Az Öt Templom Fesztivál mindannyiunk közös sikere, az egyházközségeké, az előadóké, a támogatóké, a szervezőké és a közönségé. Ezen a fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van valamiféle spirituális hangulat és áhitat, és rengeteg ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével. Ez a mi közös ünnepünk, ahol évről évre, estéről estére másik újvárosi templomban gyúlnak ki a fények, a tolerancia és a békesség fényei. A csillagok távoli ragyogása, a metropoliszok hideg fényáradata sem tud versenyre kelni a templomablakok otthoni fényével, mert ezek a templomok a mi közös kultúránk templomai, a mi közös sorsunk emlékművei. Ezek a falak őseink boldog pillanatait és nagy fájdalmait és már hatodik éve, fesztiválunk emlékeit is őrzik. Ezek a mi fényeink, évről évre messzebbre világítanak, és estéről estére egyre több szempárban erősödve csillognak és tükröződnek tovább és tovább.
 
Köszönet a fény őrzőinek és hordozóinak!
Borsa Kata és Pál Kálmán
,,Melyik a világ leghosszabb utcája? Hát a győri Kossuth utca, hiszen hétezer év zsidó-keresztény kultúrtörténetén ível át, zenei világokon vágtat keresztül, lelkek millióit köti össze téren innen, időn túl. Öt templom, öt nagy felekezet, ötféle, mégis egyazon isteni tartalom, százféle, mégis egybeérő zenei-művészeti-lelki életszemlélet. Az Öt Templom Fesztivál idején úgy röppenünk Bachtól a bluesig, a folklórtól az alternatív muzsikáig, Pázmánytól Bizáncig, jazztől a gregoriánig, klezmertől a madrigálig, hogy közben megáll az órák mutatója, és az öröklét időzárványában üldögélünk a zsinagóga, a katolikus, a görög katolikus, az evangélikus vagy éppen a református templom évszázados falai között. Isten hozta önöket a művészet nevű földrengés rezzenetlen epicentrumában!”
 
Lackfi János
József Attila-díjas író, költő
 
 
KONCERTPROGRAM
Május 12. csütörtök
19:00 Fehérvári Lilla és Kátai Zoltán koncertje
“Áldott szép pünkösdnek gyönyörű ideje”
Mária énekek és pünkösdi népénekek
Görög katolikus templom, jegyár: 1500 Ft
Május 13. péntek
17:00 A Liszt Ferenc zeneikola növendékhangversenye
Református Templom, ingyenes
19:00 Szent Efrém Férfikar
Liszt Ferenc és kortársai
Kossuth utcai katolikus templom, jegyár: 1500 Ft
Május 14. szombat
16:00 Liszt Ferenc Zeneiskola fuvolista növendékei
Görög katolikus templom, ingyenes
19:00 Custos Viol Consort és a Régizene Együttes
Evangélikus Öregtemplom, jegyár: 2000 Ft
Május 15. vasárnap
19:00 Budapest Bár: ,,Csak átutazó vagyok itt a földön”
Zsinagóga, jegyár: 3000 Ft elővételben, 3500 Ft a helyszínen
A Budapest Bár és a Karzat Színház közös produkciója
Színházi premier!
 
A huszadik század első felében Magyarországon létrejött urbánus kultúra megszületésén európai színvonalúvá emelésén rengeteg zsidó alkotó dolgozott. Különösen igaz ez a nagyvárosi   szórakoztatóipar, orfeumok, kabarék világára. A korszak slágereinek zömét zsidó szerzőknek, dalszövegíróknak köszönhetjük. Seress Rezső, Harmath Imre, Mihály István, Kellér Dezső, G. Dénes György slágereit játszották a vendéglői zenekarok, a kávéházi zongoristák, harsogták a rádiók és fütyülték azok a keretlegények is, akik munkaszolgálatra, haláltáborokba kísérték magyar zsidók tízezreit, köztük Seress Rezsőt, Harmath Imrét, Mihály Istvánt, Kellér Dezsőt és G. Dénes Györgyöt.
 
Könnyed slágerek a szerelemről, melankólikus elmélkedések az élet dolgairól, amik csacsiságnak tűnnek a koncerteken, de egészen új, sokkal fájdalmasabb értelmezést nyernek, ha ismerjük alkotóik későbbi sorsát. A dalok látszólag könnyed és vidám szövegét átlengi a szorongás és a félelem. A szerkesztésnél a Budapest Bár eddig megjelent albumairól zsidó szerzők műveit állítottuk sorba, amiket nem kronológikus, de mégis történelmi sorrendben értelmez újra az előadás.
 
A Csak Árutazó… zenész-színház, ahol a Budapest Bár zenekara és énekeseik egyben színészek is, magukra vállalva erre az estére azoknak az alkotóknak a sorsát akiknek saját sikereiket köszönhetik.
A produkcióban Farkas Róbert, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Ökrös Károly, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András és Frenk mellett színpadra lép Sebestyén Bálint, a Győri Balett Harangozó-díjas magántáncosa. Az előadás rendezője Pál Kálmán. Színháztörténész szakértő Gajdó Tamás.
20:30 Ferenczi György és a Rackajam
Református Templom, jegyár: 2000 Ft
 
 
Május 16. hétfő
18:00 Rigó Ronald zongoraestje
Zsinagóga, ingyenes
19:00 Kányádi Sándor és a Kaláka
Református Templom, jegyár: 2500 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top