Close

Szép sikerek Dortmundban

Három érmet, köztük két ezüstöt és egy bronzot nyertek kötöttfogású birkózóink a Dortmundban zajló Európa-bajnokságon. Lőrincz Tamás a 66 kg-os súlycsoportban, Bácsi Péter a 74 kg-osok között lett második, míg a veterán 120 kg-os Deák Bárdos Mihály a harmadik helyet szerezte meg, a németországi nagyvárosban zajló kontinensviadalon. 

A hétvége első (ezüst) érmét Lőrincz Tamás szállította a kötöttfogású magyar csapatból. A 24 esztendős Lőrincz, 2006-ban Európa-bajnok lett, míg a tavalyi világbajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A magyar fiú, a pekingi ötkarikás játékokon egy súlycsoporttal lejjebb versenyző, olimpiai ezüstérmes azeri Vitalij Rahimov ellen kezdett, majd jött a török Abdulsamed Günal és a vb-harmadik, Eb-ezüstérmes román Ion Iulian Panait. Legyőzésük után a döntőben, a 2010-ben világbajnok, orosz Ambako Vahadzével birkózott, akitől három menetben kikapott. Lőrincz emelt fővel távozhatott a birkózó szőnyegről, hisz a nap során óriási elánnal küzdött a szőnyegen, s olyan ellenfeleken sikerült fogást találnia és legyőznie, akiket régebben nem tudott megszorongatni sem.
Második ezüstérmünk története Bácsi Péter nevéhez fűződik. A 74 kg-ban versenyző Bácsi két menetben maradt alul, az azeri Rafig Huszejnovval szemben. A Ferencváros birkózója az első menetben másfél percig csak tusakodott ellenfelével, aztán kedvezményezettként némi levegőhöz „jutott” az utolsó 30 másodpercre, mivel ő volt piros mezben. Azonban riválisa kivédekezte a parterhelyzetet, ezzel 1–0-ra megnyerte az első felvonást. A következő két percben Bácsi hatalmas elánnal küzdött, próbálkozásai pedig kifizetődtek, ugyanis kitolta ellenfelét, s így egypontos előnyre tett szert. De sajnos, 3-4 másodperccel a menet vége előtt, az azeri befogta Bácsi mindkét karját, majd eldobta őt, ezzel 2–1-re ezt a két percet, és a meccset is megnyerte.
Az Európa-bajnokság magyar bronzérme a 120 kg-os Deák Bárdos Mihály nevéhez véshető fel. Ötszörös világbajnoki ezüstérmes birkózónk az olasz Daniele Rocci Ficara és a bolgár Ivan Sztojanov Ivanov elleni győzelemmel jutott el a legjobb nyolcig, ahol kikapott az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Haszan Barojevtől. Legyőzője azonban később döntőbe jutott, így Deák Bárdos a vigaszágon folytathatta szereplését. Ott előbb két menetben megverte a fehérorosz Joszeb Csugosvilit, majd ugyancsak kettőben győzött az észt Heiki Nabit ellen, s lett bronzérmes Dortmundban. 
Az arany ezúttal elmaradt, de feltörekvő és ambiciózus birkózó válogatottunk hamarosan beérik, s biztosak lehetünk benne, hogy az ezüst és bronzérmek, egyszer aranyra cserélődnek majd. S hogy ez mikor jönne a legjobbkor? Mondjuk jövőre, a 2012-es londoni olimpián…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top