Close

Menedék (Le refuge)

Francia filmdráma
 
Mousse (Isabelle Carré) és Louis (Melvil Poupaud) fiatalok, szépek, gazdagok, boldogok, és heroinfüggők. Egy nap a srác túladagolja magát és meghal. A lány kórházba kerül, ahol kiderül, hogy állapotos, s így egyszerre kell megküzdjön a függőséggel és a terhesség okozta nehézségekkel. Mousse úgy dönt, otthagyja Párizst, elvonul a világtól, s egy tengerparti házba költözik, ahol hamarosan megjelenik halott szerelme meleg testvére, Paul (Louis-Ronan Choisy). A két idegen együtt próbálja feldolgozni Louis elvesztését s megbékélni önmagukkal és egymással. Finom rezdülések, félbeszakadt, töredékes vallomások jelzik azt az utat, amit a két ember ezen a menedéken bejár.

 
Rendezte: François Ozon
Forgatókönyvét írta: François Ozon és Mathieu Hippeau
Fényképezte: Mathias Raaflaub
Zeneszerző: Louis-Ronan Choisy
Producer: Chris Bolzli és Claudie Ossard 
Szereplők: Isabelle Carré, Louis-Ronan Choisy, Pierre Louis-Calixte és Melvil Poupaud
Feliratos, a játékidő: 88 perc.
Fesztiválok:
San Sebastián International Film Festival (2009) Special Prize of the Jury – François Ozon
San Sebastián International Film Festival (2009) Golden Seashell jelölés – François Ozon
További információk a filmről: http://anjoulafayette.eu/lerefuge/
Magyarországi bemutató:  2011. április 7.
Forgalmazza az Anjou Lafayette
 
François Ozon (8 nő, Uszoda, Utolsó napjaim) az elmúlt évtized egyik legenigmatikusabb francia filmrendezője.  Rendkívül termékeny életművét műfaji és filmformai kísérletek jellemzik. Alkotásai mindig nagyon személyesek, filmjeiben az emberi érzelmek mélységét kutatja, történetei általában határhelyzeteket ábrázolnak. 
 
Louis-Ronan Choisy 
 
Fotó: Emma Picq
 
Louis-Ronan Choisy 1977-ben született. 14 éves korábban a 70-es évek pszicholdelikus rock hangzásvilágát idéző The Dreams című együttesben kezdett basszusgitározni. Az együttes nevét hamarosan Mal de Cap-re változtatták és első párizsi koncertjeiket olyan klubokban tartották, mint a Gibus és az Erotika. Ezt a punk-glam-rock időszak követte az IKA együttessel, mely Franciaországban több mint 300 koncertet adott. Louis lett az együttes énekese és basszusgitárosa s egy 17 dalból álló nagylemezt is kiadtak Párizsban. Az együttes akkor bomlott fel, mikor Loius 22 éves volt. A fiatal zenész ekkor Leonard Cohen-t kezdett hallgatni és Céline-t olvasott. Ezek hatására úgy döntött, hogy változtat a stílusán: hangosabban énekelt, írásai pedig elmélyültebbé váltak. Első önálló nagylemezét, a D’apparence en apparence-t 2003-ban a Columbia-Sony BMG adta ki. Néhány közös koncert után Dani-val, Tom McRae-vel, Cali-val és Sanseverino-val Louis-Ronan Choisy Alexandre Azaria-val, a híres filmzenei porducerrel közösen elkezdett dolgozni második albumán. 2006-ban jelent meg a brit-pop hangzású La nuit m’attend című lemez a Columbia-Sony BMG gondozásában. A későbbiekben elektronikus zenével kezdett kísérletezni majd felkérte a francia DJ-t és producer-t, Yann Cortella-t, hogy dolgozzanak együtt a következő albumán, melyet Les enfants du siecle  címmel 2008-ban a Neogene Music-EMI adott ki. 
2009-ben Louis-Ronan Choisy a filmvásznon is megmutatta magát François Ozon Menedék című filmjében, melyben együtt játszott Isabelle Carré-val és Melvil Poupaud-val, s ő írta továbbá a film zenéjét is. Az Isabelle Carré által énekelt Le refuge című dal hallható Louis-Ronan Choisy negyedik albumán a Riviere de plumes-on, melyet Franciaországban a Bonsai Music/Karamazov production/Harmonia Mundi jelentetett meg 2010-ben.

Hozzászólások:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top