Close

Sajtosok egy egyesületben – Felhívás

Valamennyi magyar sajtkészítőhöz

A Kis-, Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete (továbbiakban KKAOSZE) égisze alatt az elmúlt években – alapos előkészítő munkát követően – KKAOSZE-Magyar Sajtkészítők Céhe elnevezés alatt megalakult a magyar sajtkészítők egységes szakmai szervezete. Az alapítók célja a hazai tejből sajtot készítő kis-, közép- és agrárvállalkozók képviselete, szakmai munkájuk segítése, egy általánosan elfogadott szakmai normarendszer kialakítása. Szeretnénk megkönnyíteni a Céh tagjainak piacra jutását. A sajtos kezdeményezések a jövőben, egy Egyesületben, egy cél érdekében és közös programmal kívánják a magyar sajt és a magyar sajtkészítők, közöttük a kezdő vállalkozók ügyét szolgálni.

 

Az Egyesület a Céh érdekében folytatja a Magyar Sajtút Állomások országos hálózatának kiépítését, egy országos sajttérkép elkészítését, továbbá egy Sajtkaraván – utazó sajtvásár – megszervezését a jelentős tömegeket vonzó rendezvényekre.

 A Céh e vonatkozásban már tapasztalatokat is szerzett. Népszerű, nagy közönséget vonzó gasztronómiai fesztiválokon, hagyományőrző vásárokon a sajtkészítők közösen – egy fedél alatt – sajtudvarban, vagy sajtutcácskában vitték piacra kézműves sajtjaikat. Az utazó program a Sajtkaraván nevet kapta, és máris túl van 3 sikeres közös megjelenésen.
A Céh tagjai közösen jelentek meg a Mangalica Fesztiválon (Budapest, Vajdahunyad vára), majd a Miskolci Téli Fesztivál – 11. Kocsonyafesztiválon. Mindkét helyszínen sikerrel mutatkoztak be, régi és kezdő sajtkészítők, ahol portékáik szinte maradék nélkül vevőre találtak. Legutóbb pedig a budapesti Millenáris Parkban, a Magyar Ízek Fesztiválján szintén együtt jelentek meg a sajtosok, nagy közönségsikert aratva.
Múlt évben Debrecenben pedig már 2 ízben került megrendezésre a Mihály-napi vásár idején és annak elkülönült területén egy Régi Idők Vására, amelyen a főbb attrakciót a sajtosok adták, s innen is eredeztethető a Sajtkaraván ötlete.
Örvendetes tény, hogy a sajtkészítők szervezett megjelenése a fesztiválszervezők szempontjából is ideális, és úgy tekintenek erre az együttműködésre, mint egy misszióra, amellyel ők is hozzájárulnak a magyar sajt presztízsének erősítéséhez.

Az egységes megjelenéssel sikerült még inkább a figyelem középpontjába állítani a hazai sajtokat, a hazai termelőket. A rendezvények közönsége elégedett volt a megjelenéssel, és a jövőben is számít rá. A kérdőíves felmérés keretében történt vizsgálat alapján kiderült, hogy a közös sátorban kiállító és értékesítő sajtosokkal szemben a vásárlóknak nagyobb a bizalma. Úgy ítélik meg, hogy minőségibb termékeket találnak náluk, mint az egyénileg értékesítőknél. Pozitívan értékelték a bőséges választékot mind a sajttípusok, mind az ízesítések, és csomagolás tekintetében. A sajtok árát reálisnak tartották, bár megjegyezték, hogy drágább ugyan a boltinál, ám az egészségesebb hazai sajtot előnyben részesítik. Kifejezetten tetszik a vásárlóknak, hogy a készítővel személyes kapcsolatba kerülhetnek, miközben meg is kóstolhatják a termékeiket. Ezen felül tájékoztatást kaphatnak a sajtkészítés körülményeiről. Ez tovább fokozza a bizalmat, ami a vásárlási döntés meghozatalában fontos szempont.
A fenti célok megvalósítása feltételezi azt is, hogy a Céh tisztázza tagjaival kapcsolatos elvárásait. Ennek érdekében folyamatban van a tagoknak erkölcsi tartást adó, számukra szakmai útmutatást nyújtó, egyben az Egyesületnek rangot adó céhszabályzat és a tagsági viszonyt igazoló, névre szóló dekoratív Céhlevél és logó elkészítése.

A KKAOSZE-Magyar Sajtkészítők Céhe alapító tagjai, és az Egyesület vezetése várja azon sajtosok jelentkezését, akik egyetértenek a fenti törekvésekkel és jövőbeli céljaik megvalósítása kapcsán személyesen is érdekeltek.
A KKAOSZE-Magyar Sajtkészítők Céhe nyitott minden sajtkészítő kis-, középvállalkozás előtt, akiknek a jövőben a tagsági viszony keretein belül számos előnyt tud biztosítani pl. kedvezményes vásári részvételek, szakmai érdekvédelem, pályázati segédlet.

Az érdeklődők csatlakozási szándékukat kifejezhetik a KKAOSZE honlapjáról letölthető Csatlakozási Nyilatkozat (www.kkaosze.hu) kitöltésével, elküldésével (Kovács László, Budapest, 1026. Orsó utca 27). Terveink megvalósítását nagyban segítené, ha Ön személyi adójának 1%-t Egyesületünk támogatására felajánlaná. Adószám: 18713893-1-03 KKAOSZE Székhely: 6088. Apostag, Duna utca 37.

KKAOSZE-Magyar Sajtkészítők Céhe

Elérhetőségek: Kovács László
           Budapest, 1026.Orsó utca 27
           06-309-845-505
           laszlo.kovacs@kkaosze.hu
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások:
Shares
scroll to top